Českí hokejisti zaznamenali na svetovom šampionáte prvý triumf, zdolali Lotyšsko

TASR
2.5.2015 22:54

Českí hokejisti zaznamenali na domácom svetovom šampionáte prvý triumf, keď v sobotňajšom dueli pražskej A-skupiny zdolali Lotyšsko 4:2.

Českí hokejisti zaznamenali na svetovom šampionáte prvý triumf, zdolali Lotyšsko
SITA

Plán českej "povinnej jazdy" mierne naštrbilo odstúpenie Klepiša v 2. minúte zápasu. V ofenzíve prevažne stupňovala tempo Kovářova formácia s tímovým dispečerom Jágrom, ale lotyšská obrana úspešne vzdorovala. Úpornou snahou súpera vyšťavila a v 14. minúte pri vylúčení Jágra ponúkla Daugavinšovi gólovú bekhendovú koncovku - 1:0.

Po zmene strán naštartoval Čechov Jordánov vyrovnávajúci gól, no vzápätí zmrazil šťastný lotyšský zásah, avšak len nakrátko. Rýchlu odpoveď režíroval Ján Kovář, ktorého útok ťahal Čechov za víťazstvom. Jeho úsilie napokon zaslúžene korunoval počas 5-minútovej presilovky po ideálne načatej akcii a peferktnom pohybe v útočnom pásme strelou z prvej Jágr - 2:3.

Lotyši často lapali po dychu v defenzíve, no vpredu občas zodvihli varovný prst i tej domácej, ktorá si v závere pýtala vyrovnanie. Neinkasovala však a v 46. minúte ju upokojil kapitán Voráček. Domáci duel kontrolovali a v obrane mali len minimum práce, pobaltskí reprezentanti pôsobili odovzdaným dojmom. Chytili sa až v závere, no na zvrat už bolo neskoro.

A-skupina
Lotyšsko - Česko 2:4 (1:0, 1:3, 0:1)
Góly: 14. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts) - 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Stricker (Švaj.) – Kilian (Nór.), Puolakka (Fín.), vylúčení: 4:4 navyše Sotnieks (Lotyšsko) 5+DKZ za seknutie, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 17 383 divákov (vypredané)
Lotyšsko: Masalskis – K. Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galvinš, Širokovs, Cibulskis, M. Jass – Sprukts, M. Redlihs, Bukarts – Darzinš, Daugavinš, Džerinš – Sauleitis, Berzinš, Cipulis – Bajaruns, Skvorcovs, K. Jass – Abols.
Česko: Salák (23. Pavelec) – Hejda, Němec, Kolář, Nakládal, Čáslava, Jordán, Krejčík – Sobotka, Erat, Voráček – Klepiš, Kovář, Jágr – Červenka, Novotný, Smoleňák – Koukal, Hertl, Simon – Zaťovič.

Hokejisti USA vybojovali na MS druhé víťazstvo

Hokejisti USA vybojovali na MS v Ostrave druhé víťazstvo, v nedeľu zdolali v B-skupine Nórsko tesne 2:1. Severania hrali s favoritom otvorenú partiu, no doplatili na  slabú koncovku a tak po dvoch zápasoch zostávajú stále bez bodu. USA nastúpia najbližšie v pondelok 4. mája o 16.15 proti Rusku, Nórov o štyri hodiny neskôr čaká severské derby s Fínskom.

Priebeh zápasu:

Nóri aktívnou hrou zaskočili papierového favorita a v 7. minúte sa ujali vedenia po góle Aska, ktorý dorazil do odkrytej bránky vyrazený puk po delovke Tollefsena. "Vikingovia" Američanov do čistých šancí dlhý čas nepúšťali, v 13. minúte sa však dopustili veľkej chyby, za ktorú zaplatili inkasovaným gólom z hokejky Lewisa. Ten využil zaváhanie nórskeho obrancu, ktorý sa snažil nepochopiteľne upratať puk pod Haugena.

V ďalšom priebehu mohli nakloniť misky váh na nórsku stranu Thoresen a Martinsen, ale v koncovke neuspeli. To sa im vypomstilo, v druhej tretine Nelson úspešne tečoval strelu Kruga a Američania prvýkrát v zápase viedli. Nóri naďalej pôsobili nebezpečným dojmom, dvakrát sa ocitol v sľubnej šanci Thoresen, no istý Hellebuyck mu nedovolil skórovať.

V tretej časti sa Američania nestiahli do defenzívnej ulity, ale zostali aktívni a v niektorých momentoch dokonca zasypali Haugena spŕškou striel. Vo veľkej šanci bol Sexton, z otočky iba tesne minul pravú žrď. Nóri odpovedali tvrdou strelou Aska, ktorý nechal vyniknúť Hellebuycka. Na druhej strane Haugen v poslednej chvíli upratal puk spred čiary po strele Lewisa. V závere si Američania ustrážili tesný náskok, Nórom už nepomohla ani power play bez brankára. 

B-skupina (Ostrava)
Nórsko - USA 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 7. Ask (Tollefsen, M. Olimb) – 13. Lewis (Vesey), 26. Nelson (Krug). Rozhodovali: Sidorenko (Rus.), Šindler (ČR) – Mills (Kan.), Tosenovjan (ČR), vylúčení: 5:5 na 2 min, navyše Hendricks (USA) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky a oslabenia: 0:0, 6301 divákov.
Nórsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Tollefsen, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Ödegaard - Thoresen, Ask, M. Olimb - Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Röymark - Lövlie, Stene, Roest - Dahlström
USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Moses, Bonino, Nelson – Morin, Arcobello, Lee – Lewis, Eichel, Vesey – Sexton, Larkin, Hendricks – Smith.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok