Európska komisia skritizovala Slovensko za diskrimináciu Rómov v školách

TASR
29.4.2015 16:22

Európska komisia v podobe formálneho oznámenia prijala "tvrdší postoj" voči členským štátom EÚ vrátane Slovenska, ktoré diskriminujú rómske komunity. Túto iniciatívu EK privítali organizácie Amnesty International, Európska sieť proti rasizmu, Európske centrum pre práva Rómov a Nadácia Open Society.

Európska komisia skritizovala Slovensko za diskrimináciu Rómov v školách
SITA

Segregácia v školách

Podľa poverenej riaditeľky Kancelárie Amnesty International pre Európske inštitúcie Iverny McGowanovej "je šokujúce", že v súčasnej dobe sú rómske deti na Slovensku systematicky oddeľované od nerómskych a posielané do osobitných škôl.

"Žiadnemu dieťaťu by nikdy nemal byť odoprený rovný prístup k vzdelávaniu, toto je základné ľudské právo," povedala McGowanová.

Viaceré medzinárodné a národné organizácie pôsobiace v oblasti ľudských práv a ochrany občianskej spoločnosti dlhé roky vyzývajú slovenskú vládu, aby pristúpila k riešeniu rozšírených diskriminačných praktík rómskych detí vo vzdelávaní.

Vláda kritiku odmieta

Slovenská vláda podľa správy Amnesty International odmietla na tieto odporúčania reagovať a argumentovala, že na Slovensku je zaručené rovnaké zaobchádzanie s deťmi v oblasti vzdelávania. Amnesty International však upozorňuje, že realita na slovenských školách je "iný príbeh" a odvoláva sa na prieskumu Rozvojového programu OSN z roku 2012, podľa ktorého viac ako 43 percent Rómov na školách bolo zapísaných v etnicky segregovaných triedach.

V septembri 2014 Európska komisia začala právne konanie voči Českej republike pre porušenie antidiskriminačného zákona EÚ, keď poukázala na diskrimináciu rómskych detí vo vzdelávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok