Do tímu pribudli Jánošík a Lušňák, u oboch to bude reprezentačná premiéra

TA3
29.4.2015 15:22

Záverečný rez kádrom pred hokejovými majstrovstvami sveta "prežili" v stredu aj obranca Adam Jánošík a útočník Patrik Lušňák. Obaja by si tak v Ostrave mali odkrútiť premiéru na šampionáte v slovenskom drese.

Do tímu pribudli Jánošík a Lušňák, u oboch to bude reprezentačná premiéra
TASR

Dominik Graňák je vzorom

Pre nováčikov to bude veľká výzva a po poslednom tréningu v rodnej krajine neskrývali svoju radosť. Špeciálnu príchuť bude mať turnaj pre Jánošíka. Teraz dvadsaťdvaročný bek totiž bol na MS v Ostrave už v roku 2004. Vtedy však ešte ako divák. "Bol to môj prvý šampionát, na ktorý ma zobrali tatko s dedkom ako diváka. Pamätám si ho veľmi dobre, boli sme na troch zápasoch v Ostrave," zaspomínal si Jánošík. Aj keď mal vtedy iba jedenásť rokov, dobre si pamätá najmä vtedajšieho debutanta na MS. "Práve tam mal premiéru Dominik Graňák a otec mi hovoril, nech si ho všímam, že hrá výborne," povedal Jánošík, ktorý ho tak teraz napodobní.

V súčasnom kádri patrí medzi troch nováčikov a tak do poslednej chvíle nevedel, či sa nakoniec predstaví na MS. "Išiel som sem s tým, aby som sa dostal na majstrovstvá sveta. Snažil som sa hrať všetky zápasy naplno. Z prípravy som mal dobrý pocit, ale niekedy ten dobrý pocit nestačí na to, aby ste sa dostali na šampionát. Od začiatku to bol boj o každé jedno miesto. Išiel som sem s malou dušičkou, ale pobehal som všetky reprezentačné zrazy od začiatku sezóny a moje výkony sa trénerom asi páčili. Keďže to vyšlo, tak som veľmi rád," tešil sa.

Jánošík na poste centra

Jánošík sa dvakrát predstavil na MS do 20 rokov, osobne sa mu darilo najmä v roku 2011, keď v šiestich dueloch nazbieral päť asistencií. Teraz si prvýkrát vyskúša seniorský turnaj. "Keďže je to blízko, tak bude výborná atmosféra. Teším sa na všetko. Že som v tíme a že si môžem zahrať s takými hráčmi, akí tu sú. Proste na všetko," pokračoval. V tejto sezóne si s Košicami vybojoval majstrovský titul v extralige a rád by k nemu pridal aj úspech na MS. "Medaila? To by bol splnený sen. Ale urobíme všetko pre to, aby sme uspeli," dodal

Nemenej radosti z premiérovej účasti mal Lušňák. "Veľmi sa teším. Uvidíme, aké to tam bude. Myslím si, že to budem brať ako normálne zápasy. Ale mám veľkú radosť," povedal v stredu. Dvadsaťšesťročný útočník bieloruského tímu Junosť Minsk bol blízko k nominácii aj vlani, no neprešiel posledným sitom. "Dúfal som, že sa mi to podarí už minulý rok. Vždy je tam nejaká nádej, ale hlavne treba presvedčiť trénera."

Teraz sa mu to už podarilo a ofenzívny univerzál by mal vo Vůjtekovom výbere zastávať post centra. "Je to pozícia, kde momentálne na Slovensku nemáme veľa hráčov. Hrával som to ako mladší a teraz posledné štyri roky v reprezentácii," dodal.
V Ostrave sa teší hlavne na vypredanú halu počas zápasov Slovenska: "Myslím si, že bude super atmosféra a diváci nám spravia domáce prostredie. Bude to pre nás výhoda. Ale musíme na to zareagovať dobre. Nesmieme sa nechať strhnúť a hrať halabala. Musíme dodržiavať trénerove pokyny."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok