Svetová banka: Ukrajinská ekonomika by sa mohla vrátiť k rastu

TASR
29.4.2015 13:48

Ukrajinská ekonomika by sa už na budúci rok mohla vrátiť k rastu v prípade, že sa konflikt na východe Ukrajiny nebude zhoršovať, uviedla Svetová banka.

Svetová banka: Ukrajinská ekonomika by sa mohla vrátiť k rastu
SITA

Bankový sektor sa musí stabilizovať

Svetová banka predpovedá, že ak sa ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny nebude zhoršovať a bankový sektor sa stabilizuje, ukrajinská ekonomika môže v roku 2016 vzrásť o 2 %. Prognóza SB je pesimistickejšia ako odhad ukrajinskej centrálnej banky, ktorá očakáva, že sa hrubý domáci produkt krajiny na budúci rok zvýši o 3 %.

V tomto roku sa však HDP Ukrajiny podľa SB aj podľa centrálnej banky v Kyjev prepadne o 7,5 %, strmšie ako vlani, keď klesol o 6,8 %. Dôvodom je konflikt so separatistami, ktorí požadujú odtrhnutie východných priemyselných regiónov Ukrajiny a ich pripojenie k Rusku.

Reformy sú nevyhnutné

Boje poškodili výrobné podniky, infraštruktúru aj železničnú sieť v priemyselnom srdci Ukrajiny, čo sa negatívne podpísalo na výkone jej ekonomiky.

SB upozorňuje tiež, že vláda v Kyjeve môže počítať s oživením hospodárstva a rastom HDP o 2 % v roku 2016 len ak sa situácia na východe nezhorší, bankový sektor sa stabilizuje a kabinet bude pokračovať v zavádzaní reforiem.

Inflácia začne klesať

Kyjev pod tlakom Medzinárodného menového fondu, ktorý Ukrajine schválil úver vo výške 17,5 miliardy USD (16 miliárd eur) pod podmienkou, že zavedie reformy, plánuje využiť nový bankový zákon, aby "vyčistil" tento sektor, zbavil ho riskantných praktík a zefektívnil .

Svetová banka zároveň odhaduje, že medziročná miera inflácie na Ukrajine sa môže tento rok vyšplhať až na 40 %, zatiaľ čo podľa centrálnej banky dosiahne 30 %. Na budúci rok by mala inflácia začať klesať, ale až do konca roka 2017, prípadne 2018, bude dosahovať dvojciferné číslo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok