KDH podpísalo zmluvu s Hlinovými Občanmi, povolebnú spoluprácu nevylúčili

TA3
29.4.2015 11:56

Kresťanskí demokrati a strana Alojza Hlinu Občania podpísali zmluvu o spolupráci, ktorá by mohla viesť až k povolebnej spolupráci.

KDH podpísalo zmluvu s Hlinovými Občanmi, povolebnú spoluprácu nevylúčili
SITA

Hlina na kandidátke KDH?

Zmluva má vypršať 120 dní pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať v marci 2016. Môže otvoriť priestor pre ďalšiu spoluprácu strán. Alojz Hlina by mohol dokonca kandidovať za KDH v parlamentných voľbách 2016.

Šéf KDH Ján Figeľ nevylúčil, že by po tejto zmluve mohla prísť predvolebná spolupráca aj účasť Hlinu na kandidačnej listine. "Zmluva nie je o volebnej spolupráci alebo o kandidátke. Ani ju nevylučuje, ani ju neprejudikuje. Je o tom ako spolupracovať 10 mesiacov pred voľbami. Ak sa na základe takejto spolupráce vytvorí dôvera, budeme diskutovať aj o ďalšom postupe," vysvetlil Figeľ na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ani Hlina nevylúčil, že po vypršaní tejto dohody môže prísť zmluva o predvolebnej spolupráci a tiež o povolebnej. "Som zvedavý, ako nám to bude fungovať. Držte nám palce, aby malo zmysel urobiť zmluvu o predvolebnej spolupráci," odkázal ľuďom Hlina. Šéf klubu KDH Pavol Abrhan poznamenal, že dôležité bude, ako zmluva prospeje ľuďom.

Hlina sa blízkosťou ku KDH netají

Podľa Figeľa je "spolupráca hodnotovo blízkych politikov na prospech občanov Slovenska". Dodal, že blízkosť s Hlinom sa ukázala už v Národnej rade. Majú spoločné kresťansko-demokratické aj konzervatívne hodnoty.

Hlina sa blízkosťou ku KDH netajil. Nedávno vstúpil do klubu KDH. Vyhlásil, že jeho strana do parlamentných volieb sama nepôjde. Sľubuje, že aj pomocou zmluvy chce urobiť všetko preto, "aby sme na konci mohli povedať, že to malo zmysel, aby to ľudia aspoň trochu pocítili".

Zmluva podľa Figeľa zaväzuje strany k vzájomnej spolupráci, informovaniu sa o ich aktivitách, ktoré pomôžu ľuďom na Slovensku riešiť ich skutočné problémy. Za pálčivé problémy považuje KDH a Hlinovi Občania nezamestnanosť, korupciu, slabú vymožiteľnosť práva, úžeru či exekúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok