Historicky prvá diskriminačná žaloba sudcu bola zamietnutá

SITA, TA3
30.9.2011 19:16

Sudkyňa Okresného súdu v Novom Meste nad Váhom Lenka Pavlovičová sa domáhala vyplatenia nemajetkovej ujmy vo výške 199 163 eur, čo určila ako rozdiel medzi platom sudcu a sudcu Špeciálneho súdu.

Historicky prvá diskriminačná žaloba sudcu bola zamietnutá

Okresný súd Bratislava I. dnes zamietol historicky prvú diskriminačnú žalobu sudcu. Rozhodnutie nie je právoplatné, je možné sa voči nemu odvolať. Sudkyňa Okresného súdu v Novom Meste nad Váhom Lenka Pavlovičová, ktorá sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnila, sa domáhala vyplatenia nemajetkovej ujmy vo výške 199 163 eur. Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. dnes v odôvodnení svojho rozhodnutia konštatovala, že na priznanie nemajetkovej ujmy musia byť splnené viaceré podmienky. Sama navrhovateľka v podaní neurčila presne, kým bola diskriminovaná. V prvom rade to bola Národná rada SR, potom Kancelária NR SR, neskôr sa pridalo i ministerstvo spravodlivosti. Odvolávanie sa na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý konštatoval protiústavnosť niektorých ustanovení zákona, ktorým sa zriadil Špeciálny súd, podľa sudkyne nestačí. Podľa názoru súdu sa totiž prijatím zákona o zriadení Špeciálneho súdu nemohol nikto dopustiť protiprávneho konania. Samotná legislatíva totiž predpokladá prijatie aj protiústavného zákona, a to tým, že počíta s jeho nápravou. Spochybnila i samotnú sumu nemajetkovej ujmy, ktorá podľa súdu neexistuje. Sudkyňa Pavlovičová ju určila ako rozdiel medzi platom sudcu a sudcu Špeciálneho súdu. V prípade takéhoto výpočtu by sa však jednalo o ujmu majetkovú.

Celá argumentácia navrhovateľky spočívala v tom, prečo si myslí, že došlo k diskriminácii, uviedol dnes na pojednávaní zástupca ministerstva spravodlivosti. Vznik nemajetkovej ujmy však v podaní nijako nepreukázala, dodal. Skutočnosť, že navrhovateľka dala súhlas s pojednávaním v neprítomnosti, svedčí podľa neho o nezáujme preukázať ako jej bola znížená vážnosť a dôstojnosť a ako jej vznikla nemajetková ujma. Zástupca Kancelárie NR SR sa pozastavil nad tým, že nevie ako mohla kancelária spôsobiť navrhovateľke ujmu, keďže hlavnou pracovnou náplňou kancelárie je organizačné zabezpečenie chodu parlamentu.

Diskriminačné žaloby podalo zhruba 700 sudcov, od štátu požadujú vyplatiť 70 miliónov eur. Právoplatne je skončených 11 žalôb sudcov Najvyššieho súdu SR, ktorí by mali zinkasovať náhradu nemajetkovej ujmy jeden milión jedno euro a náhradu trov konania vo výške 45 726 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok