Kyjev sa na fronte snaží prevziať kontrolu nad oddielmi Pravého sektora

TA3 ČTK
29.4.2015 13:05

Ukrajinská armáda sa na východe krajiny snaží silou prevziať kontrolu nad dobrovoľníckymi oddielmi nacionalistov z Pravého sektora. Chce ich podriadiť svojmu veleniu, tvrdia ukrajinské médiá.

Neposlušné jednotky radikálov

Bojovníci Pravého sektoru, ktorých tábor obkľúčila ukrajinská armáda, sa v Donbase od začiatku proruskej vzbury aktívne zúčastňujú vojenskej kampane proti separatistom, mnohí z nich sa ale rozkazom z Kyjeva odmietajú podriadiť.

Agentúra Unian oznámila, že armádne jednotky obkľúčili výcvikový tábor v obci Pokrovské, ktorá leží v Dnepropetrovskej oblasti asi 130 kilometrov západne od mesta Doneck. Vojaci vraj už zničili dva bezpilotné aparáty, ktoré mal vo výzbroji obkľúčený prápor Pravého sektora, a do oblasti sťahujú ťažké zbrane.

„Obkľúčenie bolo dokončené, cesty sú prerazené,“ uvádza sa v situačnej správe Pravého sektora. „Armáda organizuje palebné posty vyzbrojené ťažkými guľometmi, ktoré mieria na nás. Prichádzajú aj obrnené transportéry. "

Obkľúčili aj základňu

Podobná situácia je podľa spravodajského serveru Cenzor aj v obci Pisky severne od Donecka, ktorá leží priamo na línii fronty. Podľa hovorcu Pravého sektora je v obkľúčení aj tamojšia základňa Pravého sektora. "Armáda dopravila do okolia obkľúčenej jednotky ťažkú bojovú techniku namierenú priamo na základňu", uviedol hovorca Arťom Skoropadskyj.

Vedenie Pravého sektora podľa kyjevských médií o riešení situácie rokuje s ukrajinským generálnym štábom. Cieľom by podľa Skoropadského mala byť legalizácia útvarov Pravého sektora a ich zapojenie do armádnych štruktúr. Šéf Pravého sektora Dmytro Jaroš, od vlaňajška poslanec ukrajinského parlamentu, údajne v minulých dňoch súhlasil s ponukou stať sa poradcom ukrajinského generálneho štábu.

Nezákonné formácie majú odzbrojiť

Prezident Petro Porošenko minulý víkend na tlačovej konferencii v Charkove vyhlásil, že armáda by mala "nezákonné silové formácie" odzbrojiť. Hlava štátu si údajne ctí všetkých, ktorí sa zapájajú do bojov s povstalcami, a nabáda ich, aby sa stali súčasťou pravidelnej armády. "Musí byť zabezpečená disciplína a bezpodmienečná kontrola zaobchádzania so zbraňami a muníciou," vyhlásil prezident.

Rusko označuje členov Pravého sektora za neonacistov a ich činnosť na svojom území zakázalo. Na Ukrajine sa v minuloročných voľbách Pravý sektor prvýkrát dostal do parlamentu, jeho bojovníci zohrali dôležitú úlohu počas krvavých zrážok, ktoré vlani vo februári vyústili v pád proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok