V okolí Černobyľu horí les, zasahujú stovky hasičov

ČTK TA3
28.4.2015 22:50

Požiar, ktorý zachvátil les v okolí bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ sa snaží zlikvidovať 200 hasičov s pomocou desiatok kusov techniky vrátane troch lietadiel a vrtuľníkov. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ubezpečil, že komplex nie je v ohrození.

V pohotovosti aj Národná garda

V ochrannej zóne okolo odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ vypukol lesný požiar. Oznámili to ukrajinské úrady. Oheň sa snaží zlikvidovať takmer dvesto hasičov aj vrtuľník a lietadlá. Ukrajinský minister vnútra varoval pred nebezpečným šírením požiaru smerom k elektrárni, ktorá bola odstavená po havárii v roku 1986. Hovorkyňa elektrárne ubezpečila, že oheň je vzdialený 15 až 20 kilometrov a nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.

"Situácia sa večer vyostrila. Plamene znovu útočia na lesný porast v smere k elektrárni. Oheň v korunách stromov a prudký vietor vytvorili vážne nebezpečenstvo šírenia požiaru v zóne okolo elektrárne. Horí asi 400 hektárov lesa," uviedol minister vnútra Arsen Avakov. Dodal, že v pohotovosti je Národná garda a ďalšie jednotky ministerstva vnútra.

Oheň pod kontrolou

Premiér Arsenij Jaceňuk podľa ministra  naliehavo zvolal komisiu pre krízové situácie a vydala sa priamo na miesto požiaru, zatiaľ čo Avakov koordinuje protipožiarne lety zo štábu na kyjevskom letisku. "Uvedomujeme si zodpovednosť a nepripustíme riziká, ktoré sa ani nedajú vyhodnotiť," ubezpečil. Záchranári tvrdia, že majú oheň pod kontrolou.

Prírodný park okolo elektrárne sa rozkladá na 240 000 hektároch. Ukrajinské médiá  predtým uvádzali, že horí 270, neskôr 320 hektárov porastu.

Explózia štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986 spôsobila najhoršiu jadrovú haváriu na svete. Reaktor bol prikrytý sarkofágom, aby sa zamedzilo úniku rádioaktívnych látok. V roku 2016 by mali kryt nahradiť novým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok