Prezidentské voľby v Kazachstane pravdepodobne vyhral Nazarbajev

TASR
26.4.2015 08:37

Očakávaným triumfom úradujúcej hlavy štátu Nursultana Nazarbajeva sa zrejme skončili predčasné prezidentské voľby v Kazachstane.

Prezidentské voľby v Kazachstane pravdepodobne vyhral Nazarbajev
SITA/AP

Stabilný vývoj krajiny

Aj keď prvé výsledky hlasovania zverejní tamojšia volebná komisia až v pondelok, skalopevné presvedčenie kazašského prezidenta o svojom víťazstve sa ukázalo zrejme ako opodstatnené - zverejnené odhady volebných výsledkov totiž hovoria o zisku 97,5 percenta hlasov pre muža, ktorý čoskoro začne už piate volebné obdobie v najvyššej ústavnej funkcii. Informovali o tom nemecké a rakúske elektronické médiá.

"Som presvedčený, že Kazachovia hlasujú najmä za stabilný vývoj krajiny," vyhlásil Nazarbajev podľa miestnych médií pri hlasovaní. Súčasne avizoval inštitucionálne reformy a zmeny ústavy.

Nedemokratické voľby?

Doterajšie funkčné obdobie Nazarbajeva malo trvať do roku 2016. Predčasné voľby však majú posilniť jeho pozíciu v súvislosti s hospodárskou krízou a nepopulárnymi krokmi, ako sú hromadné prepúšťania a krátenie miezd.

Už v roku 2011 sa Nazarbajev v čase svetovej finančnej krízy pokúšal upevniť si moc predčasnými voľbami. Vtedy podľa oficiálnych výsledkov dostal takmer 96 percent hlasov. Zahraniční pozorovatelia však voľby v Kazachstane, deviatej najväčšej krajine sveta, opakovane posudzujú ako nedemokratické. Kazachstan je terčom medzinárodnej kritiky za vážne porušovanie ľudských práv, v krajine nie sú ani nezávislé médiá, pripomenula dnes tlačová agentúra DPA.

Skutočného vyzývateľa Nursultan Nazarbajev po 25 rokoch autoritárskej vlády nemal ani v týchto voľbách, jeho súpermi boli dvaja málo známi politici blízki vládnemu táboru. Spomedzi 9,5 milióna oprávnených voličov si cestu do volebných miestností našlo podľa oficiálnych údajov 95,11 percenta občanov. Priebeh hlasovania monitorovala viac ako tisícka zahraničných pozorovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok