Talianska polícia uskutočňuje rozsiahlu protiteroristickú operáciu

SITA
24.4.2015 11:44

Polícia odštartovala rozsiahlu operáciu namierenú proti členom islamistickej organizácie inšpirovanej al-Kájdou, ktorá podporuje útoky proti vládnym cieľom v Pakistane a Afganistane. Operácia prebieha najmä na ostrove Sardínia, ale aj v ďalších siedmich talianskych provinciách.

Chránili Usámu bin Ládina

Polícia už vydala 18 zatykačov a niekoľko ľudí už aj zadržala. Niektorí z hľadaných sú zodpovední za uskutočnenie útokov v Pakistane vrátane bombového útoku na trhovisko v meste Péšávar v roku 2009, pri ktorom zahynulo viac než 100 ľudí.

Vyšetrovatelia pomocou odpočúvania tiež zistili, že dvaja členovia tejto skupiny sa podieľali na ochrane lídra al-Kájdy Usámu bin Ládina, ktorého zabilo americké komando v meste Abbotabád v roku 2011. Všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci, pričom niektorí už podľa polície opustili Taliansko.

Zatkli aj stavbára

Pasquale Errico, policajný šéf v meste Sassari, povedal, že zatykače na teroristov platia pre celé Taliansko. Týkajú sa aj osôb, ktoré financujú teroristické hnutia v Afganistane a Pakistane. Sardínsky denník L'Unione Sarda informoval, že jeden zo zatknutých vykonával stavebnú činnosť v meste Olbia na Sardínii.

"Pravdepodobne najímal migrantov, ktorí do Talianska prilietali s falošnými dokumentmi a vykonávali ilegálnu činnosť," povedal šéfredaktor denníka Anthony Muroni pre televíznu stanicu Sky TG24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok