Europol rozbil v Británii gang obchodníkov s ľuďmi, pôsobili aj na Slovensku

TA3 TASR
23.4.2015 22:54

Europol v spolupráci s britskými a slovenskými úradmi rozbil vo Veľkej Británii organizovanú skupinu, ktorá obchodovala s ľuďmi. Gang pôsobil na britských ostrovoch a na Slovensku.

Nútené práce

Europol v spolupráci s britskými a slovenskými orgánmi rozbil v Británii veľkú organizovanú skupinu obchodujúcu s ľuďmi. Gang pôsobil v Británii a na Slovensku a čelí podozreniam z obchodovania s ľuďmi vrátane detí s cieľom zneužívať ich na nútené práce a podvody so sociálnymi dávkami.

Počas koordinovanej jednodňovej akcie polícia prehľadala 14 domov, zachránila 50 potenciálnych obetí a zatkla 24 podozrivých, uviedol vo svojej správe Europol.

Členovia skupiny organizovaného zločinu nalákali významný počet slovenských občanov na sľub dobre platenej práce v Británii. Obete tam následne zneužívali.

Nápomocné bolo aj Slovensko

Britské orgány začali kauzu vyšetrovať po tom, ako ich na rozsiahle zneužívanie ľudí na nútenú prácu upozornili slovenskí kolegovia, ktorí sa venujú boju proti obchodovaniu s ľuďmi z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

Toto prvé vyšetrovanie vyústilo do desiatich ďalších v rozličných častiach Británie. Celkovo identifikovali vyše 120 potenciálnych obetí obchodovania s ľuďmi a 87 podozrivých, informoval
Europol. Dodal, že podpora Europolu a slovenských orgánov bola pre úspech operácie rozhodujúca.

Zástupca riaditeľa
Europolu pre operácie Wil van Gemert zdôraznil, že "táto akcia vysiela jasné posolstvo, že Europol a jeho partneri sú odhodlaní stíhať zločincov zapletených do obchodovania s ľuďmi". "Nútená práca a obchodovanie s ľuďmi porušujú ľudské práva a dôstojnosť miliónov ľudí. Podporovaním rýchlej a efektívnej medzinárodnej spolupráce policajných orgánov môžeme zlikvidovať túto formu moderného otroctva," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok