Krajiny V4 chcú spoločnú ochranu vzdušného priestoru

TASR TA3
23.4.2015 14:50

Členské štáty Vyšehradskej štvorky chcú užšie spolupracovať v oblasti spoločnej ochrany vzdušného priestoru. Zhodli sa na tom ministri obrany krajín V4 na spoločnom rokovaní v Tomášove, obci v západoslovenskom okrese Senec.

S Čechmi už spolupracujeme

Šéfovia rezortov obrán hovorili aj o akčnom pláne obrannej spolupráce V4, obrannej stratégii či budovaní spoločnej bojovej skupiny EÚ krajín V4, tzv. Battlegroup.

Slovenský minister obrany Martin Glváč pripomenul, že Slovensko už začalo spolu s českou stranou pracovať na spoločnom projekte ochrany vzdušného priestoru. Ide o projekt Spoločné nebo, zatiaľ však iba vo forme odprevádzania lietadla za hranice štátu.

"My sme dnes s Českou republikou pripravení uskutočňovať cross-border. To znamená, zjednodušene povedané, odprevádzanie lietadla cez hranice, čo doteraz nebolo možné. Dnes sme sa dohodli, že toto isté bude možné na úrovni krajín V4, čo je mimoriadne vzácne v Európe," informoval po stretnutí Glváč.

Slovak Shield 2015

Podľa českého ministra Martina Stropnického je spolupráca v oblasti vzdušnej obrany kľúčová. "Vzdušné sily sú akousi elitou, výkladnou skriňou ozbrojených síl - a tu sa tá spolupráca ponúka," dodal Stropnický. O spolupráci v oblasti vzdušnej obrany by mali hovoriť aj premiéri krajín V4 na nadchádzajúcom spoločnom rokovaní.

Okrem toho ministri hovorili o obrannom plánovaní či rozvíjaní spoločných cvičení. Novinkou bude, že spoločné vojenské cvičenia sa budú každoročne konať v jednej z krajín V4. Už na jeseň sa uskutoční spoločné cvičenie na Slovensku s názvom Slovak Shield 2015, na ktorej sa zúčastní približne 1500 vojakov z krajín V4. Cvičenie bude zamerané na ochranu územnej celistvosti.

Ministri diskutovali aj o Battlegroup, ktorá má byť v pohotovosti v 1. polroku 2016. Slovenská republika bude v bojovej skupine V4 lídrom v oblasti rádiologickej, chemickej a biologickej ochrany.


Ozbrojené sily SR prispejú do projektu spoločnej európskej bojovej skupiny približne 560 profesionálnymi vojakmi v rámci mechanizovanej roty, roty radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a dopravnej roty, ako aj personálom do prvkov velenia a riadenia a odbornými tímami do podporných spôsobilostí.

Pozrite si celú tlačovú besedu ministrov obrany V4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok