Lídri EÚ sa stretávajú na mimoriadnom summite o migrantoch

SITA TA3 TASR
23.4.2015 07:15

Lídri Európskej únie sa stretli na mimoriadnom summite v Bruseli, ktorý v reakcii na poslednú a zároveň historicky najhoršiu tragédiu v Stredozemnom mori, pri ktorej mohlo v noci zo soboty na nedeľu zahynúť asi 900 migrantov, zvolal stály predseda Európskej rady Donald Tusk.

Chcú posilniť pátracie akcie

Predseda Európskej rady Donald Tusk krátko pred stretnutím s premiérmi a prezidentmi členských štátov EÚ, ktorých zvolal do Bruselu na mimoriadny summit o migrácii, uviedol, že riešením krízovej situácie v Stredomorí je zabrániť pašerákom ľudí vykonávať svoju činnosť, posilniť pátracie akcie na mori, viac pomáhať krajinám pôvodu utečencov a zvýšiť európsku solidaritu a spoločnú zodpovednosť.

Medzi možnosti, ktoré budú posudzovať európski lídri, patrí aj odvážny návrh na odchytávanie a ničenie lodí používaných obchodníkmi s ľuďmi v Stredomorí. K tomuto scenáru sa prikláňa najmä Taliansko, ktoré je najviac vystavené náporu utečencov a ktoré je ochotné hrať vedúcu úlohu pri zásahoch vyžadujúcich si odstrašujúcu vojenskú silu proti "otrokárom 21. storočia".


Belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na bývalého francúzskeho admirála upozornila, že použitie sily zo strany EÚ na mori môže byť nielen nereálne, ale aj nemožné.
"Len čo lode plné migrantov opustia líbyjské výsostné vody, je možné použiť iba medzinárodné predpisy, čiže zachraňovať ľudí v nebezpečenstve," cituje RTBF slová exadmirála Alaina Coldefyho.

Živé štíty

Exadmirál Alain Coldefy poukázal na skutočnosť, že vojenské lode nie sú vybavené na zasahovanie proti malým rybárskym bárkam, ktoré pašeráci často využívajú. "To, čo môžeme urobiť, je prevziať kontrolu nad veľkými plavidlami a nákladnými loďami. Vyšleme špeciálne sily na vrtuľníkoch, tí sa zlania na loď, obsadia mostík a celú loď. Ale pri malých lodiach preplnených nelegálnymi prisťahovalcami podliehajúcimi panike je to nemožné," konštatoval bývalý admirál.

Podľa jeho slov operácie zamerané na prevzatie kontroly pašeráckych lodí môžu byť o to nebezpečnejšie, že pašeráci sú často vyzbrojení a nezaváhajú strieľať na členov pohraničnej stráže. Okrem toho môžu vo vyhrotených situáciách použiť utečencov ako živé štíty v prípadnej prestrelke.


Ďalšou možnosťou pre zásah síl EÚ, ako navrhol taliansky minister vnútra Angelino Alfano, je potápať pašerácke lode pri líbyjských brehoch, ešte kým opustia teritoriálne vody. Tu však treba zobrať do úvahy, či zásahové sily dokážu odlíšiť "dobré" lode od tých "zlých", aby predišli neželaným omylom a nepotopili napríklad neškodnú rybársku loď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok