Fico predstavil riešenie Váhostavu, podľa Figeľa vťahuje štát do problémov

TA3 SITA TASR
22.4.2015 16:33

Predseda vlády Robert Fico podpísal so zástupcami všetkých zúčastnených strán memorandum o riešení problémov veriteľov Váhostavu. Podľa Jána Figeľa toto riešenie straty stavebnej spoločnosti socializuje.

Nad rámec dohody

Robert Fico predstavil riešenie mimoriadne medializovanej kauzy Váhostav. Vláda spolu s bankami, zástupcami veriteľov a bánk podpísala memorandum, ktoré reaguje na situáciu okolo stavebnej spoločnosti aj na budúce reštrukturalizácie.

Veriteľské banky sa vzdajú 15 % zo svojich pohľadávok v prospech nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav. Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla "nad rámec dohody" sprístupniť 49 % svojich akcií.

Novely zmenia proces ozdravenia

Na aktuálnej schôdzi parlamentu poslanci rokujú o novelách zákonov, ktorými sa má zmeniť proces reštrukturalizácie. Podľa Fica by výsledkom zmeny legislatívy malo byť, že nad 50 % z hodnoty pohľadávok budú môcť nezabezpečení veritelia dostať z ďalšej hospodárskej činnosti reštrukturalizovanej spoločnosti.

Toto právo pritom nebude podliehať premlčaniu. Ďalšou zmenou má byť možnosť správcu reštrukturalizácie vzdať sa funkcie.

Figeľ: Vláda socializuje straty spoločnosti

Vláda socializuje straty spoločnosti Váhostav. Štát vstúpi do firmy, kde väčšinu bude mať Juraj Široký a menšinu štát. Počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely Obchodného zákonníka to uviedol líder KDH Ján Figeľ. Práve jeho chce vládny Smer odvolať z postu podpredsedu parlamentu, keďže ho viní zo súčasnej situácie. Figeľ vystúpil v pléne ku kauze prvýkrát.

"Spriaznené firmy majú spriaznené vládne štruktúry a spriaznenú policajnú moc. Slovenská vláda najprv odmietala konať, teraz koná narýchlo a na poslednú chvíľu. Nastalo vťahovanie štátnych aktív do problémov tejto firmy," upozornil Figeľ.


On sám je presvedčený, že reštrukturalizácia Váhostavu je od začiatku podvodná. "Spravuje to 25-ročná právnička ako svoj prvý prípad. Účtovná uzávierka firmy je v pluse, Váhostav-SK teda nepotrebuje škrtanie dlhov, objemovú reštrukturalizáciu, ale časovú. V tomto roku očakáva firma aktíva na úrovni 70 miliónov eur, kým pohľadávky voči malým veriteľom sú 39 miliónov eur," upozornil líder KDH.


Problém podľa jeho slov teda spočíva v rozhodnutí zbaviť sa dlhov a mať zisk na základe opatrenia, ktoré sa už vydarilo iným. "Toto je scenár, ktorý tu už bol - zisk takouto operáciou bez zdanenia bol naplnený v prípade Dôvery a jej precenenia," podčiarkol Figeľ.


Na adresu Váhostavu tiež odkázal, že má aj v konzorciách s inými firmami zazmluvnené zákazky so štátom za 1,5 miliardy eur (Váhostav-SK hovorí o 500 miliónoch eur). KDH je preto presvedčené, že za svoje dlhy musí niesť zodpovednosť v stopercentnej výške len akcionár a nemá to vykrývať daňový poplatník. "Prípad Váhostavu-SK v tejto fáze je hlavne o smerovaní Slovenska. Či pôjde cestou k právnemu, alebo právnickému štátu. Je to veľký rozdiel," dodal.

Pozrite si tlačovú besedu R. Fica o definitívnom riešení pre veriteľov Váhostavu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok