Tesco dosiahlo najhoršie výsledky v takmer 100-ročnej histórii

SITA
22.4.2015 12:44

Britský maloobchodný reťazec Tesco dosiahol za obchodný rok 2014/15 najhoršie výsledky vo svojej 96-ročnej histórii.

Tesco dosiahlo najhoršie výsledky v takmer 100-ročnej histórii
SITA

Zredukuje počet produktov

Presnejšie, strata reťazca pred zdanením sa za 12 mesiacov do konca marca 2015 vyšplhala na rekordných 6,4 miliardy libier (8,90 miliardy eur) z 2,26 miliardy GBP v predchádzajúcom obchodnom roku.

Tesco, ktoré je najväčším maloobchodným predajcom v Británii, pritom už tri roky v rade bojuje s klesajúcimi príjmami. V januári vedenie reťazca oznámilo, že zatvorí časť obchodov a v roku 2016 zatvorí aj doterajšiu centrálu v Cheshunt a presunie ju do Welwyn Garden City.

Okrem toho, v tomto finančnom roku 2015/16 zredukuje kapitálové výdavky na 1 miliardu libier z 2,1 miliardy GBP v uplynulom obchodnom roku, predá niektoré aktíva a zváži ukončenie dôchodkového programu. A zredukuje aj počet produktov vlastnej značky o približne 25 %.

Účtovný škandál

Generálny riaditeľ Dave Lewis sa snaží zo všetkých síl zvládnuť čistý dlh vo výške 8,5 miliardy GBP a dôchodkový deficit v hodnote 3,9 miliardy GBP.

Vlani sa čistý dlh spoločnosti zvýšil o 1,9 miliardy GBP. Lewis si dal za cieľ získať znova dôveru klientov a investorov po vlaňajšom účtovnom škandále, ktorý odhalil, že Tesco nadhodnotilo svoje zisky.
K rekordnej strate za minulý rok prispeli aj odpisy z hodnoty prevádzok Tesca vo výške 4,7 miliardy GBP.

Obchodný zisk spoločnosti sa v uplynulom roku prepadol o 60 % na 1,4 miliardy GBP, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov. Tesco musí znižovať ceny svojich produktov, aby obstálo v boji s konkurenčnými diskontnými obchodmi Aldi a Lidl.

Na Slovensku zamestnáva tisícky ľudí

Firma tiež avizovala, že zjednotí manažmenty svojich prevádzok na Slovensku, v ČR, Maďarsku a v Poľsku. K zjednoteniu manažmentu v rámci krajín V4 firma podľa prevádzkového riaditeľa Tesco Stores SR Martina Kuruca pristúpila, aby jej podnikanie bolo konkurencieschopnejšie. "Zjednodušenie spôsobu, akým fungujeme, uvoľní zdroje, ktoré preinvestujeme do zákazníka," skonštatoval Kuruc. 

Na Slovensku Tesco pôsobí od roku 1996 prostredníctvom spoločnosti Tesco Stores SR. Tá prevádzkuje viac ako 150 obchodov, pričom v poslednom čase expanduje najmä s formátom supermarketov s menšou predajnou plochou. So svojimi viac ako 10-tisíc zamestnancami patrí Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok