Armádu posilnili desiatky nových terénnych vozidiel

TASR
21.4.2015 12:54

Ozbrojeným silám Slovenskej republiky pribudla ďalšia nová technika. Celkovo 42 vozidiel vojakom slávnostne odovzdal minister obrany Martin Glváč.

Autá použijú na výcvik

Nové terénne automobily Land Rover nahradia zastarané vozidlá UAZ 469 sovietskej výroby, ktoré v armáde slúžia viac ako 50 rokov. "Za posledné roky sme investovali do týchto áut vyše 10 miliónov eur. Máme ich momentálne 140. Toto je ďalší krok k tomu, čo sme deklarovali, že sa odstrihávame od závislosti na akejkoľvek ruskej technike," povedal minister obrany Martin Glváč.

Zo 42 vozidiel pôjde 35 pozemným silám, šesť do 5. pluku špeciálneho určenia a jeden automobil do Základne mobilných komunikačných a informačných systémov. "Vozidlá budú používané na výcvik. Nahradia zastarané UAZ-y, ktorých zostane ešte 110. Tie budú používane v Ozbrojených silách, no predpokladám, že budú nahradené," priblížil 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Peter Gajdoš.

Sú úspornejšie

Nové vozidlá majú byť využité aj pri pátracích akciách v ťažko dostupnom teréne, prevoze osôb i materiálu. Podľa Gajdoša sú automobily Land Rover na naftový pohon, čo zodpovedá koncepcii jedného paliva, sú výrazne úspornejšie oproti starým vozidlám.

Výhodou je aj možnosť ich servisu prakticky na celom svete. "Budeme zrovnateľní s inými členskými štátmi NATO," podotkol Gajdoš. Podľa ministra obrany to znamená absolútnu kompatibilitu.


Nové automobily Land Rover boli podľa brigádneho generála Daniela Zmeka už využité v minulosti aj na domácom krízovom manažmente, napríklad pri záplavách. "Brodivosť týchto vozidiel a prechod v ťažkom teréne sú nadštandardné. Majú vysokú operačnú využiteľnosť, umožňujú oproti osobám odviesť aj dostatočný počet materiálu. Taktiež sú oveľa bezpečnejšie," vysvetlil.

Na rade je Black Hawk

Minister obrany tvrdí, že dodaním a odovzdaním ďalších nových vozidiel sa podarilo splniť rámec, ktorý si s ozbrojenými silami zadefinovali. "Teraz sú na najbližší rok priority trošku iné, a to je napríklad dohoda na vrtuľníky Black Hawk či začatie akvizičného procesu na radary," dodal Glváč.

Slovenská armáda má momentálne celkovo 140 nových vozidiel Land Rover. V roku 2012 bolo dodaných prostredníctvom agentúry NATO NSPA 70 vozidiel za približne 5,5 milióna eur. V januári tohto roku pribudlo pozemným silám ďalších 28 automobilov a spolu s poslednými odovzdanými 42 vozidlami to je za okolo 5,1 milióna eur.

Land Rover.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok