V Grécku sa koná proces s členmi neonacistického Zlatého úsvitu

SITA
20.4.2015 09:31

Vedúci predstavitelia, poslanci a členovia gréckej ultrapravicovej strany Zlatý úsvit sa postavili pred súd v Aténach. Zodpovedajú sa z pôsobenia v zločineckej organizácii, ktorá podľa obvinení viedla násilnú kampaň proti imigrantom a ľavicovým oponentom.

V Grécku sa koná proces s členmi neonacistického Zlatého úsvitu
SITA/AP

Obvinených je 69 osôb vrátane predsedu hnutia a jeho zakladateľa Nikólaosa Michaloliákosa. V prípade uznania viny im hrozí až 10 rokov za mrežami. Zatiaľ nie je isté, či uznanie viny povedie aj k zákazu strany. Obvinení sa do súdu nachádzali v policajnej väzbe alebo v domácom väzení. Proces sa bude odohrávať v prísne stráženom väzenskom komplexe pri Aténach, v okolí ktorého v pondelok zatvorili školy a úrady pre obavy z násilných protestov zo strany prívržencov Zlatého úsvitu.

Neonacistický Zlatý úsvit bol kedysi na okraji gréckeho politického spektra, no vo voľbách pred tromi rokmi získal 18 kresiel v parlamente. V novom zákonodarnom zbore, ktorý vzišiel z januárových predčasných volieb, má hnutie 17 poslancov. Po vražde ľavicového hudobníka neonacistom v roku 2013 polícia začala činnosť Zlatého úsvitu dôslednejšie preverovať a výsledkom bolo závažné obvinenie jeho vedenia z napojenia na extrémistov. Členovia strany majú na svedomí desiatky násilných útokov proti imigrantom, vedenie Zlatého úsvitu však popiera zodpovednosť za tieto činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok