Slováci výhrou v Poprade ukončili negatívnu sériu s Bielorusmi

SITA TA3
18.4.2015 19:38

Slovenská hokejová reprezentácia ukončila sériu zápasov bez víťazstva s Bieloruskom a po piatich prehrách prvýkrát od 12. apríla 2013 zdolala tohto súpera, keď v Poprade vyhrala 5:2.

Slováci výhrou v Poprade ukončili negatívnu sériu s Bielorusmi
SITA/Radoslav Maťaš

Nasleduje dvojzápas v Rige

Slováci vrátili Bielorusom na užšom klzisku pod Tatrami prehru 4:5 po sam. nájazdoch zo štvrtka z Košíc. V rámci série Euro Hockey Challenge, ktorá slúži ako príprava na majstrovstvá sveta v ČR, dosiahli zverenci Vladimíra Vůjtka v šiestom vystúpení druhé víťazstvo, predtým zdolali v Bratislave Švédsko 3:1.

Po 27. vzájomnom zápase Slovenska s Bieloruskom je bilancia 15 - 1 - 11. V rámci prípravy na MS čaká Slovensko ešte v ďalšom týždni dvojzápas v Rige s domácim Lotyšskom. Tréner Vůjtek v ňom bude mať už k dispozícii aj prvé posily z NHL Tomáša Kopeckého, Richarda Pánika a Andreja Meszároša, hrať by mal aj Tomáš Surový.

Slováci odohrali výbornú prvú dvadsaťminútovku a dokázali v nej aj premieňať šance. Postupne skórovali Mário Bližňák, Michel Miklík, Patrik Lušňák a Juraj Mikuš. V druhej tretine sa hra vyrovnala, Bielorusi sa viac osmelili a dali aj dva góly.

V tretej časti upokojil domácich hráčov, ktorí opäť nedokázali odohrať naplno celých šesťdesiat minút, piatym presným zásahom Libor Hudáček. Druhýkrát v príprave sa v slovenskej bránke objavil Ján Laco, s ktorým tréneri počítajú ako jednotkou pre svetový šampionát.

Jedna šanca za druhou

Slováci sa od prvých minút pustili s veľkou vervou do súpera a hneď v úvode dostali k dispozícii presilovku po nedovolenom zákroku Goroška a Bližňák otvoril skóre, keď doklepol do siete vyrazenú strelu Bartoviča. Slovákov gól ešte viac povzbudil, zatlačili súpera pred jeho bránku a vytvárali si jednu šancu za druhou.

V 8. min v ďalšej početnej výhode naservíroval Réway krížom cez pásmo puk Miklíkovi, ktorý z ľavého kruhu na vhadzovanie trafil presne - 2:0. Vydarenú desaťminútovku domácich zakončil Patrik Lušňák, ktorý sa po akcii Tybora najlepšie zorientoval v bránkovisku, dotlačil puk do siete a vyhnal Goriačevskicha z bránky.

Náhradník Milčakov vydržal s čistým kontom len niečo vyše štyri minúty, Réway tentoraz našiel Juraja Mikuša a jeho tvrdý projektil skončil štvrtýkrát v sieti. Slováci si vytvorili aj ďalšie šance, Bartovič sa rútil sám na bieloruského brankára, ale skóre sa už nemenilo.

Posledný skóroval Hudáček

V druhej tretine sa podarilo Bielorusom dostať zo slovenského zovretia a niekoľkokrát pohrozili aj pred Lacom. Slováci už neboli takí dôrazní v zakončení, nedominovali ani na puku ako v prvej časti hry. Hra mala tempo, prelievala sa zo strany na stranu.

Zverenci Vladimíra Vůjtka sa nedokázali tentoraz presadiť ani v presilových hrách, po skončení jednej z nich sa tešil Andrej Kosticyn, ktorý po naskočení z trestnej lavice zakončil zblízka rýchlu kombinačnú akciu. Na rozdiel dvoch gólov znížil z nariadeného trestného strieľania v 39. min Jevgenij Kovyršin, ktorý predviedol forhendový blafák.

V úvode tretej časti hry sa dostal k zakončeniu Vandas, ale neuspel. Slováci sa potom na dlhé minúty zahryzli do súpera, najväčšiu šancu zmeniť skóre mal Marcel Haščák, puk však dostal za bránkovú čiaru. Po bieloruskej presilovke sa presadil po rozobraní obrany súpera Libor Hudáček - 5:2. Bielorusi ešte potom párkrát zahrozili, ale defenzíva na čele s Jánom Lacom odvrátila hrozbu ďalšieho inkasovania. Do konca duelu už neinkasoval napriek viacerým streleckým pokusom Slovákov ani Milčakov.

Výsledok:
Slovensko - Bielorusko 5:2 (4:0, 0:2, 1:0)
Góly: 2. Bližňák (Bartovič, L. Hudáček), 8. Miklík (Réway, Marek Ďaloga), 10. Lušňák (Tybor, Marcel Haščák), 15. J. Mikuš (Réway, A. Jánošík), 49. L. Hudáček (Jurčina, Marcel Haščák) - 29. A. Kosticyn (Gavrus, Kaľužnyj), 39. Kovyršin (z tr. strieľania)
Vylúčení: 6:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Jonák - Smrek, Kacej, 4172 divákov.

Zostavy:
Slovensko: J. Laco - Jaroš, Graňák, Marek Ďaloga, J. Mikuš, A. Jánošík, Švarný, Jurčina, Sersen - Marcel Haščák, Lušňák, Tybor - Miklík, Viedenský, Réway - L. Hudáček, Bližňák (35. Cehlárik), Bartovič - Vandas, A. Šťastný, Dej
Bielorusko: Goriačevskich (10. Milčakov) - Usenko, Korobov, O. Goroško, Stasenko, Karev, Lisovec, Ustinenko, Demkov - A. Kosticyn, Kaľužnyj, Gavrus - Kulakov, Kovyršin, Stepanov - Demagin, Kitarov, Jefimenko - Razvadovskij, Kolosov, Pavlovič

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok