Predsedníctvo SLA schválilo rozpočet na rok 2015, nie každému sa pozdáva

SITA TA3
17.4.2015 18:56

Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie sa zišlo v Banskej Bystrici. Predsedníctvo aj následné voľby za schválenie rozpočtu z prostriedkov ministerstva školstva sa konali za účasti zástupcov všetkých siedmich odvetví SLA vrátane snoubordingu.

Malák hovorí o kompromise

Rozpočet bol jednohlasne schválený, podporil ho aj šéf Úseku alpských disciplín Marino Mersich, ktorého čaká v sobotu na mimoriadnej členskej schôdzi ÚAD boj o zotrvanie vo funkcii.

Percentuálne porovnanie odklepnutých štátnych prostriedkov dvom najväčším zložkám SLA - alpským lyžiarom a bežcom na lyžiach vyznieva len tesne v prospech oveľa početnejších a výsledkovo úspešnejších zjazdárov - bežecký úsek SLA by mal na rok 2015 disponovať 32,9% financií z rozpočtu SLA a na alpský úsek vyčlenili 35,6%. Ešte vlani pracovali zjazdári s prostriedkami zo štátnych zdrojov na úrovni 47% a bežci s necelými tridsiatimi percentami.

"Schválili sme rozpočtové pravidlá, na základe tabuľkových čísel - výsledkov či počtu členov jednotlivých úsekov SLA, ktorými sa prezentovali počas roka 2014. Bolo teda rozhodnuté, že vopred nastavené pravidlá sa podržia. Vzhľadom na to, že rozpočet mal byť schválený už v januári či februári, je dobré, že sa konečne prijal,“ uviedol športový riaditeľ Bežeckého úseku SLA Michal Malák.

"Vnímam to ako istý kompromis, Pravidlá sa schválili, ale presné percentá sa ešte prekontrolujú a momentálne čísla prerozdelenie financií nemusia byť konečné,“ dodal na vysvetlenie Malák.

Prezident SLA nezúčastnil

S prijatím rozpočtu nesúhlasí reformná skupina v Úseku alpských disciplín, ktorá je reprezentovaná aj tzv. tieňovou šéfkou ÚAD Monikou Maršálekovou.

"Rozpočet bol schválený napriek tomu, že v sobotu sa uskutoční členská schôdza alpských lyžiarov, kde sa pravdepodobne schváli nové vedenie. Rozpočet bol prijatý napriek tomu, že neboli utvorené pracovné skupiny odborníkov, ktoré mali diskutovať o jeho podobe a prehodnotiť rozdelenie peňazí. Za ÚAD hlasoval o rozpočte iba pán Mersich, hoci v predsedníctve SLA by mali byť až traja členovia s volebným právom. Ešte aj pán Mersich sa však priklonil k schváleniu rozpočtu," informovala Maršáleková, ktorá bola vlani v októbri vo Vysokých Tatrách zvolená na čelo ÚAD SLA, ale ako sa neskôr ukázalo, nelegitímne.

Prezident SLA František Repka sa nezúčastnil na rokovaní predsedníctva o rozpočte SLA, lebo bol v tom čase pracovne vyťažený pripravovaným zákonom o športe. Repka verejne deklaroval, že neodporúča schváliť rozpočet bez toho, aby neprešiel pripomienkovým konaním expertných skupín z radov SLA.

"V takom prípade by sa mohlo prijatie rozpočtu časovo neúmerne natiahnuť a vzniknúť ďalší problém,“ prezentoval Malák názor reprezentujúci úsek bežcov na lyžiach.

Mimoriadna členská schôdza ÚAD SLA sa v sobotu uskutoční od 10.00 h rovnako v hoteli Dixon v Banskej Bystrici. Kto sa stane novým predsedom úseku po zrejme dosluhujúcom Mersichovi, je ťažké predpovedať. "Myslím si, že na čelo by sa mala dostať osobnosť z lyžiarskeho prostredia," uviedla Maršáleková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok