Robot prvýkrát ukázal, ako to vyzerá v zamorenej Fukušime

TA3
18.4.2015 20:14

Spoločnosť TEPCO vyslala do jadra zdevastovaného reaktora v japonskej Fukušime robota. Prvýkrát môžeme vidieť, ako to vyzerá na mieste, kde zemetrasenie a vlna cunami vyvolali jadrovú katastrofu.

Robot prvýkrát ukázal, ako to vyzerá v zamorenej Fukušime
SITA/AP

Najhoršia katastrofa po Černobyle

Havária japonskej elektrárne bola najhoršou jadrovou katastrofou po Černobyle. Extrémne silné zemetrasenie v roku 2011 spôsobilo vlnu cunami. O život prišlo 16-tisíc ľudí.

Otrasy a vlny spôsobili aj poruchu v troch fukušimských reaktoroch. Výpadok elektrického prúdu viedol k výbuchu, čiastočnému zrúteniu a zamoreniu elektrárne.

Robota poslali, aby nazbieral dáta o radiácii a preskúmali vzorky. Po desiatich metroch sa však neočakávane zastavil. Napriek poruche stihol ešte poslať zábery a tie naznačujú, že cestu mu mohol zablokovať spadnutý predmet.

Aj keď robot nemohol misiu dokončiť, zhromaždil údaje o úrovni radiácie na 14 miestach z 18 vytipovaných.

Vysoká úroveň radiácie

Štyri roky po ničivej jadrovej katastrofe je úroveň radiácie vo vnútri poškodených reaktorov veľmi vysoká a pre ľudí nebezpečná. Počítačová simulácia ukázala, že takmer všetky palivové tyče v prvom reaktore sa roztavili, porušili jadro a teraz ležia na dne komory reaktora.

Odhaduje sa, že bude trvať desaťročia, kým sa oblasť za miliardy eur zabezpečí. TEPCO chce poslať iného obojživelného robota k ďalšiemu skúmaniu troch reaktorov na budúci rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok