Slováci na vicemajstrov sveta nestačili, no Dánov potrápili

TA3, TASR
16.1.2012 09:41

V úvodnom vystúpení na majstrovstvách Európy v Srbsku si slovenskí hádzanári v belehradskej A-skupine pripísali prehru s favorizovaným Dánskom 25:30, no úradujúcim vicemajstrom sveta vzdorovali skoro až do úplného záveru. V utorok sa pravdepodobne v kľúčovom súboji o postup zo skupiny stretnú s Poľskom a vo štvrtok ich bude hostiť domáca reprezentácia.

A-skupina (Belehrad):
Dánsko - Slovensko 30:25 (15:12)
Zostava a góly SR: Štochl, Putera - Rábek 3, Kukučka 3, Tarhai 2, Dudáš, Hruščák, Valo 6, Kopčo 3, Petro, Mikéci, Ďuriš, T. Urban 3, M. Straňovský 3/1, Antl 2/2. Najviac gólov Dánska: Lingberg 7, Eggert 6/1. Rozhodcovia: Zotin, Volodkov (obaja Rus.), vylúčenia: 1:1, 7m hody: 2/2 - 2/1, 3000 divákov.

Druhý výsledok:
Poľsko - Srbsko 18:22 (7:11)

Tabuľka po 1. dni:
1. Dánsko      1  1 0 0  30:25  2
2. Srbsko      1  1 0 0  22:18  2
3. Poľsko      1  0 0 1  18:22  0
4. Slovensko   1  0 0 1  25:30  0

Ďalší program v A-skupine (Belehrad, Hala Pionir):
utorok, 17. januára: Slovensko - Poľsko (18.15), Srbsko - Dánsko (20.15)
štvrtok, 19. januára: Poľsko - Dánsko (18.15), Srbsko - Slovensko (20.15)

Do belehradskej premiéry vstúpili slovenskí hráči znamenite. Hneď z prvého útoku sa presadil skúsený Valo. Druhý gól pridal onedlho šampioonátový debutant Rábek a hoci za to zaplatil narazeným kolenom, onedlho sa na palubovku vrátil. Valo pridal tretí i štvrtý gól a hoci kontroval Eggert, outsider skupiny nepúšťal vedenie z rúk (5:3). A to na šestke zaváhal Kopčo a brejk nepremenil Martin Straňovský. Heisterov tím sa prezentoval účinnou obranou a nebyť niekoľkých stratených lôpt v útoku, mohol byť priebežný stav ešte zaujímavejší. V 14. minúte severania vyrovnali (6:6) a Lindberg ich v 16. minúte po prvý raz dostal do vedenia. Súperi vyrukovali s ďalšími tromfami - Dáni nasadili 212 cm stožiar Markussena, Slováci vypustili ľadoborec s menom Petro. Naopak na lavičku sa porúčala azda najväčšia, no bezzubá hviezda Mikkel Hansen. Onedlho ho ale nasledoval aj Petro, ktorý síce vyrobil sedmičku pre Antla, no ďalšie dve vyložené šance namieril do brankára Landina. Slováci sa síce ďalej snažili, no trpko pykali za chyby v útoku. Prvé obávané oslabenie (Kopčo) prežili v pohode (12:11), no nie záverečný úsek prvého dejstva po oddychovom čase Wilbeka. Tri pokazené útoky, následné stratené lopty a dánske kontry mohli pred prestávkou výrazne upokojiť zlatého ašpiranta. Po sedmičke 39-ročného veterána Larsa Christiansena, ktorý hral proti Slovensku hneď na začiatku samostatnej éry, bolo už o päť. Z presilovky za krvácajúceho Kopča jeho družina vyťažila len jeden gól, ale rovnako dopadli aj majstri Európy z roku 2008 počas následného Dudášovho núteného pobytu na lavičke (21:16). Po 42 minútach si Slováci pripísali vôbec prvý gól z brejku, no Straňovského príklad napodobil dvakrát Urban a zrazu prehrávali Slováci už len o dva (19:21). Slováci sa predviedli s unikátnou obranou vystuženou všetkými troma pivotmi, no desať minút pred koncom si favorit stále držal trojgólový náskok. O prvé tri body na ceste za titulom museli severania tvrdo bojovať až do konca, no nakoniec ich vydreli.

Zoltán Heister, tréner Slovenska: "Ťažko sa mi o tom rozpráva, lebo sme Dánom boli viac ako vyrovnaným súperom. Škoda, že sme urobili v určitých fázach zopár chýb, ktoré nás stáli lepší výsledok. Bojovali sme, boli sme na nich pripravení, no v zlomových fázach boli istejší, my sme tam stratili niekoľko lôpt, dali nám brejky a to rozhodlo o zápase."
Ulrik Wilbek, tréner Dánska: "Bol to typický prvý zápas na veľkých turnajoch. Spočiatku sme boli nervózni, z naše strany to bol mix dobrých a zlých fáz, ale keďže na týchto turnajoch ide o postup a body, tak som spokojný. Dovolili sme Slovákom v druhom polčase vrátiť sa do zápasu, čo považujem za nedostatok."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok