Smútočnou omšou sa Nemecko rozlúči s obeťami nehody lietadla Germanwings

ČTK
17.4.2015 08:30

V katedrále bude horieť sviečka za každú obeť, svoju bude mať aj Andreas Lubitz. Na smútočnom akte by sa mala zúčastniť aj politická špička krajiny.

Smútočnou omšou sa Nemecko rozlúči s obeťami nehody lietadla Germanwings
SITA/AP

1400 smútiacich, prídu aj Gauck s Merkelovou

Smútočnou omšou v katedrále v Kolíne nad Rýnom sa na poludnie Nemecko rozlúči s obeťami leteckej havárie. Tragédia si vo Francúzsku vyžiadala smrť všetkých 150 cestujúcich na palube lietadla nemeckých aeroliniek Germanwings.

Do katedrály by malo prísť až  1400 ľudí, medzi nimi asi 500 príbuzných obetí. Na smútočnom akte sa zúčastní aj nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka  Angela Merkelová, prídu aj zástupcovia španielskej a francúzskej vlády.

Svieca aj za Lubitza

Počas smútočnej omše bude v  katedrále horieť 150 sviečok, každá za jednu z obetí. Sviecu tak bude mať aj druhý pilot lietadla Andreas Lubitz, ktorý podľa vyšetrovateľov zrejme zámerne spôsobil zrútenie stroja.  "Nie je na nás, aby sme niekoho súdili. Obetí bolo 150," povedal kolínsky arcibiskup Rainer Maria Woelki.

Lietadlo Germanwings sa zrútilo vo francúzskych Alpách, keď smerovalo z Barcelony do  Düsseldorfu. Polovicu obetí tvorili Nemci. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania zrejme druhý pilot využil to, že kapitán lietadla odišiel na toaletu, zamkol sa v kabíne a naviedol stroj na zostupnú dráhu priamo do skál. Vyšetrovatelia tvrdia, že Lubitz trpel psychickými problémami a samovražednými náladami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok