Skok predstavil deväť opatrení, majú zamedziť opakovaniu kauzy Váhostav

TA3 TASR
16.4.2015 00:28

Strana Skok predstavila sériu deviatich opatrení, ktoré majú zamedziť opakovaniu sa kauzy Váhostav. V budúcnosti by mali zabrániť podvodným reštrukturalizáciám firiem. Svoje návrhy chce strana odovzdať vládnemu Smeru.

Skok navrhuje riešenia

Nezaradení poslanci Národnej rady, ktorí sú členmi strany Skok, predstavili sériu deviatich opatrení. Tie by podľa nich po prijatí zamedzili opakovaniu sa kauzy Váhostav a zabránili by v budúcnosti podvodným reštrukturalizáciám firiem.  Poslanci to uviedli v Národnej rade s tým, že opatrenia odovzdajú strane Smer.

"Vláda Roberta Fica problémy nerieši, iba predstiera, že ich rieši," vyhlásil líder strany Skok
Juraj Miškov. Vládou navrhnuté opatrenia súvisiace s reštrukturalizáciou spoločností sú podľa neho iba marketingovým pokusom zahrať kauzu Váhostav čo najskôr do autu a náklady z tejto kauzy preniesť na občanov Slovenska.

Skok
preto navrhuje deväť bodov, ktoré by podľa neho celú situáciu vyriešili. Medzi opatreniami je napríklad aj to, že ak by chcel podnik vstúpiť do reštrukturalizácie, čiže ozdravného procesu, majitelia podniku by museli najprv vrátiť do spoločnosti zisky za uplynulých päť rokov. "Tým by sa výrazne zvýšila miera uspokojenia hlavne nezabezpečených veriteľov," opísal Jozef Kollár.

Zmeny pri platení dane z pridanej hodnoty

Ďalším opatrením z dielne Skoku je to, aby vlastníctvo tovarov a služieb vzniklo až zaplatením faktúr. To by znamenalo, že obstarávateľ diela, ako napríklad štátna Národná diaľničná spoločnosť, môže zistiť, že vlastníkom diela nie je veľký generálny dodávateľ, ale svoje pomerné časti tam majú aj malé firmy a dodávatelia.

A to preto, lebo im veľký dodávateľ nezaplatil faktúry. NDS by tak pri platení za dielo uhrádzala platby aj týmto malým majiteľom danej stavby. V rámci svojich deviatich bodov navrhuje
Skok aj zmeny v účasti firiem v procese reštrukturalizácie vo verejnom obstarávaní či zmeny pri platení dane z pridanej hodnoty.

Kritiku za vládou navrhované opatrenia v súvislosti s reštrukturalizáciou firiem kabinetu Roberta Fica adresovala aj strana Sieť. Tá vyzvala premiéra Fica, aby si od dnešného dňa až do volieb vyplácal iba 40 % zo svojho platu. "Ak Robert Fico považuje 40 % za dostačujúce odškodnenie ľudí, ktorí na diaľniciach odviedli 100-% robotu, nemôže mať problém s rovnakým percentom svojej mzdy ani on," vyhlásila strana. Strana chce naďalej presadzovať, aby poškodení živnostníci a malí podnikatelia dostali zaplatené za celú prácu, ktorú odviedli, nielen za necelú polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok