Zlaté glóbusy pre najlepšie filmy získali Deti moje a The Artist

SITA, TA3
16.1.2012 06:55

Zlatý glóbus pre Najlepší film - drámu si zo 69. ročníka udeľovania cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) odniesli tvorcovia snímky Deti moje. Druhé ocenenie pre film získal George Clooney v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v dráme za stvárnenie muža, ktorý sa po autonehode svojej manželky musí zrazu sám postarať o dve dcéry.

Zlatý glóbus za Najlepší ženský herecký výkon v dramatickom filme si prevzala Meryl Streep za stvárnenie bývalej britskej premiéry Margaret Thatcher v životopisnej dráme Železná Lady.

V kategórii Najlepší film - komédia alebo muzikál zvíťazila oceňovaná čierno-biela nemá snímka The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa, ktorá so šiestimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov na ceny zahraničných novinárov. Film, ktorý sa odohráva na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia v Hollywoode, získal aj ďalšie dve ocenenia a stal sa tak najúspešnejším filmom večera. Zlatý glóbus za Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli si prevzal Jean Dujardin a v kategórii Najlepšia pôvodná hudba zvíťazil Ludovic Bource. 

Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli získala Michelle Williams za stvárnenie Marilyn Monroe v snímke My Week with Marilyn. Za vedľajšiu úlohu vo filme Začiatky ocenili 82-ročného Christophera Plummera. V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe zvíťazila Octavia Spencer za drámu Farba citov. 

Sošku za réžiu si prevzal Martin Scorsese za dobrodružný film Hugo a jeho veľký objav. Zlatý glóbus v kategórii Najlepší filmový scenár získal Woody Allen za romantickú komédiu s prvkami fantasy Polnoc v Paríži, ocenenie si však neprišiel prevziať. 

V kategórii Najlepší cudzojazyčný film podľa očakávania zvíťazila iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin režiséra a scenáristu Asghara Farhadiho. Za Najlepší animovaný film zahraniční novinári vyhlásili Tintinove dobrodružstvá v réžii Stevena Spielberga. 

Svoj druhý Zlatý glóbus získala popová kráľovná Madonna, keď v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň zvíťazila jej Masterpiece, ktorú napísala pre svoj film W.E. spolu s Julie Frost a Jimmym Harrym. 

V televíznych kategóriách zvíťazil dramatický seriál Homeland, komediálny seriál Taká moderná rodinka a miniseriál Downton Abbey. 

Cenu Cecila B. DeMillea za celoživotný prínos zábavnému priemyslu si z rúk Helen Mirren a Sidneyho Poitiera prevzal herec Morgan Freeman. 

Ceremoniál v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills napriek minuloročným kontroverzným vtipom na adresu prítomných hviezd už po tretí raz v rade moderoval britský komik Ricky Gervais, ktorý večer začal slovami: "Tak, kde som skončil?" a následne poznamenal, že ho HFPA varovali, že ak urazí niekoho z hostí, niekoho z nich alebo spôsobí akúkoľvek kontroverziu, určite ho pozvú znovu. 


Prehľad víťazov a víťaziek filmových a televíznych cien Zlatý glóbus: 

FILMY
Najlepší film – dráma: Deti moje 

Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Meryl Streep - Železná Lady 

Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: George Clooney - Deti moje 

Najlepší film - komédia alebo muzikál: The Artist 

Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Michelle Williams - My Week with Marilyn 

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Jean Dujardin - The Artist 

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Octavia Spencer - Farba citov 

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Christopher Plummer - Začiatky 

Najlepšia filmová réžia: Martin Scorsese - Hugo a jeho veľký objav 

Najlepší filmový scenár: Woody Allen - Polnoc v Paríži 

Najlepší cudzojazyčný film: Odlúčenie Nadera a Simin - Irán 

Najlepší animovaný film: Tintinove dobrodružstvá 

Najlepšia pôvodná hudba: Ludovic Bource - The Artist 

Najlepšia pôvodná pieseň: Masterpiece (autori: Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry) - W.E. 


TELEVÍZIA
Najlepší televízny seriál – dráma: Homeland 

Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Claire Danes - Homeland 

Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Kelsey Grammer - Boss 

Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál: Taká moderná rodinka 

Najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Laura Dern - Enlightened 

Najlepší mužský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Matt LeBlanc - Epizódy 

Najlepší miniseriál alebo televízny film: Downton Abbey 

Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Kate Winslet - Mildred Pierce 

Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Idris Elba - Luther 

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Jessica Lange - American Horror Story 

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Peter Dinklage - Hra o tróny

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok