Čislák sa obhajoval lepším zdravotníctom, podľa Lipšica je len figúrkou

TA3 SITA TASR
15.4.2015 15:40

Len pár mesiacov je vo funkcii šéf zdravotníctva Viliam Čislák a už musel čeliť odvolávaniu. Minister počas prvej stredajšej mimoriadnej schôdze hovoril o zlepšujúcom sa stave v rezorte, od opozičníkov utŕžil tvrdú kritiku.

Čislák: Znižujeme tempo zadĺženosti

Čislák tvrdil, že vláda urobila komplex opatrení, ktoré sú prínosom pre pacientov. Poukázal na pokles straty štátnych nemocníc za posledné štyri roky o 81 miliónov eur. "Okrem znižovania strát sa darí aj znižovať tempo zadlžovania nemocníc a v niektorých štátnych nemocniciach aj ich dlh," poznamenal Čislák. Zdôraznil, že ministerstvo zdravotníctva už tretí rok po sebe "úspešne znižuje celkové tempo rastu zadlženosti v štátnych nemocniciach".

Minister vyzdvihol zavedenie parametra chorobnosti do prerozdeľovania mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami či reexport liekov. "Bol pozastavený vývoz takmer 200.000 balení liekov. Zabránili sme, aby tieto lieky zo Slovenska odišli a nechýbali nám tu. Sme inšpiráciou pre mnohé členské krajiny EÚ," vyhlásil Čislák. Exministra Ivana Uhliarika (KDH) sa spýtal, prečo za jeho šéfovania rezortu chýbali pacientom lieky.

Novotný: Vy žijete v inom zdravotníctve

"Predstava o zdravotníctve, o ktorej ste tu hovorili, neexistuje," reagoval Viliam Novotný (nezaradený). Nesúhlasí, že sa znižuje zadlžovanie nemocníc. "V národnom pláne reforiem ministerstvo financií očakáva dlh zdravotníctva na konci roka 2016 vo výške 500 miliónov eur," zdôraznil Novotný.

K zastaveniu reexportu liekov uviedol, že Európska komisia začala v tejto veci voči Slovensku konanie. "O čom to vy rozprávate? Vy žijete v inom zdravotníctve ako občania tejto krajiny," odkázal Novotný Čislákovi.

V súvislosti s nemocnicami Čislák pripomenul ich transformáciu, ktorú plánoval Uhliarik. Poslancom pustil nahrávku, ktorá má dokazovať, že Uhliarikovo ministerstvo odporúča nemocniciam urobiť audit vo vybranej štátnej inštitúcii. "Audit bez akejkoľvek súťaže za 1,2 milióna eur," uviedol Čislák. Nahrávku chce posunúť polícii.

"To, čo ste nám tu púšťali? Skutočnosť, že ministerstvo odporúčalo štátnym nemocniciam, aby si posudok urobili v štátnej inštitúcii Ústavu súdneho inžinierstva Žilina? Za tým si stojím," vyhlásil Novotný.

CT už neoznačil za pseudokauzu

Čislák sa dotkol aj kauzy údajne predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Dnes o prípade hovorí opatrnejšie. Nedávno ju označil za pseudokauzu, dnes uvádzal svoje slová na pravú mieru. "Hovoril som o skutočnostiach, ktoré poznáme," povedal a citoval vyjadrenie firmy Medical Group.

Tá vo svojom liste tvrdila, že suma 1,329 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty za "cétečko" nebola prehnane nadsadená. "Domnievame sa, že z našej strany nedošlo pri tvorbe ceny k neštandardnému navýšeniu ceny," píše sa podľa Čisláka v stanovisku firmy Medical Group.

Podľa Lipšica je minister figúrkou

Šéf rezortu zdravotníctva vyhlásil tiež, že nie je nikým a ničím skorumpovaný. Reagoval tak na vyjadrenia opozičného poslanca Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý je jedným z predkladateľov návrhu na odvolanie Čisláka. Lipšic označil ministra za figúrku, Ľubomír Galko (SaS) si o Čislákovi myslí, že je nesvojprávny.

Tento dojem nadobudol z toho, že ešte nedávno hovoril pri "cétečku" o pseudokauze, dnes je miernejší. Pripisuje to možným hrozbám od premiéra Roberta Fica. "Veď vy ste nesvojprávny. Vás to baví ešte tam byť?" pýtal sa ministra. Poslanci Smeru-SD vystúpenie Čisláka ocenili a označili za odborné.

Ak by Čisláka odvolali, bola by to prvá ministerská výmena v tomto roku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok