Exhumujú stovky tiel vojakov z Pearl Harboru

TASR
15.4.2015 08:52

Spojené štáty chcú vyzdvihnúť telesné pozostatky námorníkov, ktorí v roku 1941 prišli o život pri japonskom útoku na prístav Pearl Harbor. Informovala o tom webová stránka stanice BBC s odvolaním sa na predstaviteľov amerického ministerstva obrany.

Exhumujú stovky tiel vojakov z Pearl Harboru
SITA/AP

Pokrok v identifikácii DNA

Ministerstvo chce exhumovať pozostatky približne 400 námorníkov a príslušníkov námornej pechoty z bojovej lode Oklahoma, ktorá sa potopila v Pearl Harbore po zásahoch japonských torpéd.

Následne by mala prebehnúť ich identifikácia a jednotlivé pochovanie. Totožnosť jednotlivých námorníkov bude možné zistiť vďaka pokrokom v identifikácii DNA.

Pochovaní na Havaji

V súčasnosti sú pomiešané telesné pozostatky pochované na Havaji. V rokoch 1942-44 sa podarilo identifikovať iba 35 zo 429 ľudí na palube. Ostatných pochovali s ceduľkou "Neznámy" na národnom cintoríne na Havaji.

Útok japonského námorníctva na americký prístav Pearl Harbor na havajskom ostrove Oahu sa odohral 7. decembra 1941. Viedol k zapojeniu Spojených štátov do druhej svetovej vojny. O život pri ňom prišlo približne 2400 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok