Blahobyt Nemecka závisí takmer výlučne od automobilového priemyslu

TASR
13.4.2015 07:33

Enormný úspech nemeckých automobiliek ukrýva v sebe riziká pre domáce hospodárstvo.

Blahobyt Nemecka závisí takmer výlučne od automobilového priemyslu
SITA

Kliatba aj požehnanie

Nemecko je čoraz závislejšie od automobilového priemyslu. "Nie je na tom nič negatívne, ak je veľká branža mimoriadne úspešná a nie je potrebné urobiť nič, čo by tento úspech spochybnilo," hovorí Markus Schweizer, šéf nemeckého zastúpenia konzultačnej spoločnosti Ernst & Young. Lenže podľa jeho slov je "váha nemeckého automobilového priemyslu kliatbou aj požehnaním zároveň".

Automobilky a ich dodávatelia sú takmer pre všetky priemyselné odvetvia v Nemecku dôležití klienti. "Ak ide výroba áut, darí sa aj nemeckému hospodárstvu. Len čo vzniknú problémy, okamžite ich pocítia strojné podniky, výrobcovia elektroniky, elektrotechnici aj softvéroví vývojári," dodáva analytik Heinz-Rudolf Meissner.


Dominantné sú predovšetkým tri najväčšie automobilky: BMW, Daimler a Volkswagen. Tie k celkovému obratu firiem z indexu Dax z nebankových sektorov prispeli vlani takmer 33 %. Ich zisky pred zdanením vlani tvorili až 29 % celkového zisku všetkých 30 koncernov Dax.

Nové výzvy

Odborníci varujú, že priaznivý vývoj hospodárenia týchto troch výrobcov nemožno považovať za nemenný. "Nemecké automobilky sú nepochybne úspešné. No tieto úspechy sú výsledkom výkonov včerajška," hovorí riaditeľ Centra automobilového manažmentu (CAM) Stefan Bratzel. "Táto branža však teraz stojí pred výzvami úplne novej dimenzie, v podstate pred zásadnými štrukturálnymi zmenami."

Schweizer aj Bratzel majú v tejto súvislosti obavy predovšetkým z nedostatočných investícií do digitálnej transformácie. Poukazujú na riziko, že čoskoro prídu konkurenti z úplne iných odvetví, najmä zo strany technologických firiem.
Riziká si uvedomujú aj dodávatelia, napríklad, Bosch či výrobca robotov Kuka, ktorí sa cielene snažia znížiť závislosť od automobilového priemyslu.

Mnohí dodávatelia v súčasnosti v čoraz väčšej miere preberajú firmy z iných oblastí, napríklad, ropného priemyslu či výrobcov špeciálnej chémie a priemyselných filtrov. Podľa odborníkov by však nemali prejsť do extrému a zanedbať dodávateľskú činnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok