Demonštranti v Brazílii žiadali odstúpenie prezidentky Rousseffovej

TA3 TASR
13.4.2015 06:49

Desaťtisíce Brazílčanov zaplnili ulice veľkých miest. Demonštrovali za odstúpenie prezidentky Dilmy Rousseffovej z funkcie. Demonštrácie boli takmer mesiac po podobných celonárodných protestoch, na ktorých sa len v Sao Paule zúčastnilo približne 200-tisíc ľudí.

Celonárodné protesty

Demonštrácie sa konali takmer mesiac po podobných celonárodných protestoch, na ktorých sa len v Sao Paule zúčastnilo približne 200 000 ľudí. Protest, ktorý sa v najväčšom brazílskom meste konal 15. marca, patril medzi najväčšie od demonštrácií v roku 1984, ktorých cieľom bolo ukončenie vojenskej diktatúry.

Účasť na demonštráciách by mohla určiť budúcnosť kampane za odstúpenie prezidentky, ktorej Strana pracujúcich je zapletená do korupčného škandálu v ropnom gigante Petrobras. Rousseffová ma štyri mesiace od začiatku druhého funkčného obdobia historicky najnižšiu podporu.

Sociálne siete

Pred začiatkom demonštrácií viacerí analytici tvrdili, že hnutie by sa mohlo zmenšiť, ak skupiny organizujúce protesty nebudú schopné zabezpečiť účasť aspoň takú veľkú, ako minulý mesiac.

Hnutie sa organizuje najmä na sociálnych sieťach. Tvoria ho viaceré nesúrodé skupiny. Väčšina z nich žiada odstúpenie prezidentky, požiadavky ďalších však siahajú od voľnejšieho predaja zbraní po vojenský prevrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok