Bývalý rektor policajnej akadémie vyviazol z korupčnej kauzy s podmienkou

TA3 TASR
13.4.2015 10:07

Bývalý rektor Akadémie Policajného zboru v Bratislave Václav Krajník vyviazol z korupčnej kauzy po dohode s prokuratúrou s trestom tri roky podmienečne. Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel obžalovaný profesor s prokuratúrou.

Trojročná podmienka a peňažný trest

Krajník na začiatku prvého hlavného pojednávania v kauze vyhlásil, že chce uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor s rokovaním o dohode súhlasil a súd preto požiadal o prerušenie pojednávania. Krajník sa dohodol na trojročnom treste s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky.

K tomu dostal peňažný trest päťtisíc eur, plus zákaz činnosti vykonávať riadiacu verejnú funkciu na najbližších päť rokov a tiež trest prepadnutia veci – finančnej čiastky päťtisíc eur. Krajník sa k žalovaným skutkom priznal, čo je podmienkou na uzavretie dohody. „Súd vyhodnotil dohodu ako primeranú a spravodlivú,“ povedala predsedníčka senátu. Verdikt súdu je právoplatný.

Hrozilo mu až 12-ročné väzenie

Prokurátor žaloval Krajníka z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Krajník podľa obžaloby dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu Policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov prijal údajne úplatok päťtisíc eur. Za tieto trestné činy mu hrozilo väzenie od päť do 12 rokov. Ostatní aktéri kauzy boli medzičasom odsúdení, nepodmienečný trest nedostal nikto.

Profesora Václava Krajníka odvolal z funkcie bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony. Pôvodne bol Krajník obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Novou rektorkou policajnej akadémie sa minulý rok stala Lucia Kurilovská. V auguste 2014 ju vymenoval prezident Andrej Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok