O slovenský pas prišlo už vyše tisíc ľudí, najviac ich smeruje do Česka

TASR
12.4.2015 15:39

Zákon o štátnom občianstve pripravil za necelých päť rokov, od 17. 7. 2010 do 9. 4. 2015, o slovenský pas 1043 ľudí.

O slovenský pas prišlo už vyše tisíc ľudí, najviac ich smeruje do Česka
SITA/AP

Reakcia na maďarský zákon

Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (365). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (210), rakúske (148), britské (96), maďarské (61), americké (31), nórske (29), belgické (21), holandské (19), írske (13), talianske (12), švajčiarske a kanadské (obe po 8), austrálske (5), francúzske (4), islandské, čínske, poľské, švédske a ruské (všetky po 2), ukrajinské, dánske, novozélandské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Nerozhodný Ústavný súd

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je.

Zmiernením zákona sa zaoberá ministerstvo vnútra. Právnu normu však dosiaľ nepredložilo. Kedy by mohla byť novela prijatá, nevie odhadnúť. "Predmetná novela sa diskutovala aj na medzinárodnom fóre a diskusia doteraz nebola ukončená, v popredí záujmu medzinárodných inštitúcií je v súčasnosti viac bezpečnostná situácia v Európe," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Slováci môžu opäť požiadať o slovenské občianstvo

Od februára tohto roka je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní slovenského štátneho občianstva z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania Slovenskej republiky, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedlo ministerstvo.

Rezort pripomína, že chcel nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí pre tvrdosť zákona prišli o slovenské občianstvo. „Podľa nášho názoru je takéto riešenie lepšie, ako ďalej čakať na prijatie novely zákona o štátnom občianstve, keďže v súčasnosti nevieme odhadnúť, v akom časovom horizonte bude zákon prijatý,“ poznamenal rezort vnútra.

22 bývalých Slovákov žiada o vrátenie

O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo za vyše dva mesiace platenia výnimky (od 1. 2. 2015 do 9. 4. 2015) 22 bývalých občanov Slovenskej republiky. Ministerstvo vnútra zatiaľ nikomu občianstvo nevrátilo, žiadosti vybavuje. Štyri žiadosti sú z Českej republiky, jedna z Maďarska, jedna z Austrálie a zvyšné zo slovenských miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok