Jamie Benn z Dallasu vyfúkol Tavaresovi Art Ross Trophy

TASR nhl.com
12.4.2015 09:59

Hokejista Dallasu Stars Jamie Benn získal prvýkrát v kariére Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti NHL.

Jamie Benn z Dallasu vyfúkol Tavaresovi Art Ross Trophy
SITA/AP

Najdramatickejší súboj

Kanadský útočník rozhodol mimoriadne dramatický súboj o cennú trofej vo svoj prospech streleckým koncertom v záverečnom zápase základnej časti proti Nashvillu, keď sa na výhre "hviezd" 4:1 podieľal hetrikom, ku ktorému pridal ešte jednu asistenciu. Zásluhou štyroch bodov predbehol v tabuľke produktivity dovtedajších lídrov Johna Tavaresa a Sidneyho Crosbyho a s 87 bodmi (35+52) ovládol bodovanie celej súťaže.

V histórii NHL to boli najtesnejšie bodové dostihy v boji o Art Ross Trophy od sezóny 1994/95. Vtedy v skrátenom ročníku nazbieral Jaromír Jágr v drese Pittsburghu a Eric Lindros za Philadelphiu rovnaký počet 70 bodov, no český velikán získal trofej vďaka väčšiemu počtu strelených gólov.


Benn vyhral Art Ross Trophy s najnižším bodovým súčtom v nelockoutovej sezóne od ročníka 1967/68, keď ju získal slovenský rodák Stan Mikita rovnako za 87 bodov. Vtedy však v základnej časti odohrali iba 74 zápasov, teda o osem menej ako v súčasnosti. Benn, olympijský šampión zo Soči, odohral 82 stretnutí, čiže mal 1,06 bodu na zápas, čo je najnižší priemer víťaza bodovania od sezóny 1947/48. V nej Elmer Lach nazbieral v 60 dueloch 61 bodov (1,017).

Tavares aj Crosby zaostali

Islanders už medzitým dohrali súboj s Columbusom (4:5 sn), v ktorom center "ostrovanov" zaznamenal gól a asistenciu a počet bodov navýšil na konečných 86 (38+48). Nashville však v závere v snahe vyrovnať odvolal brankára a kapitán Dallasu skóroval v čase 57:55 do prázdnej bránky, čím zavŕšil svoj hetrik a bodovo sa vyrovnal Tavaresovi.

Ten by v tom momente získal trofej, lebo dal v sezóne viac gólov ako Benn. Napokon útočník Stars predbehol konkurenta o jeden jediný bod vďaka druhej asistencii pri góle Codyho Eakina, ktorý padol iba 8,5 sekundy pred koncom duelu. Benn sa pri tejto situácii puku vlastne ani nedotkol hokejkou, ten sa iba odrazil od jeho korčule po zlom vyhodení od Viktora Stalberga a akciu Trevora Daleyho zakončil spomínaný Eakin.

Benn sa tak mohol radovať zo zisku prestížneho ocenenia. "Moji spoluhráči vydali dnes zo seba maximum. Celý rok mi pomáhali, aby som sa dostal na čelo bodovania. Musím sa poďakovať najmä im," citovala oficiálna stránka súťaže Jamieho Benna, ktorý si s 87 bodmi vytvoril kariérne maximum, vlani zaznamenal 79 bodov. V záverečný deň "regular season" šťastie neprialo Crosbymu, ktorý vyšiel na ľade Buffala bodovo naprázdno a musel sa uspokojiť s tretím miestom v produktivite.

Ovečkin opäť kráľom strelcov

Známi sú už aj držitelia ďalších individuálnych ocenení. Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti vyhral už piatykrát v kariére a tretiu sezónu v rade kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin. Ruský bombardér nastrieľal 53 gólov, teda o desať viac ako druhý v poradí Steven Stamkos z Tampy Bay.

Corey Crawford z Chicaga a Carey Price z Montrealu si podelili William M. Jennings Trophy ako brankári chytajúci v tímoch s najnižším počtom inkasovaných gólov. Blackhawks aj Canadiens zhodne dostali v základnej časti 189 gólov. Crawford vyhral cenu druhýkrát, Price premiérovo. Ich dvojky neodchytali dostatočný počet duelov, aby sa stali držiteľmi tejto ceny.

Zoznam držiteľov individuálnych ocenení po konci základnej časti:
Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč): Jamie Benn (Dallas) - 87 bodov (35+52)
Maurice Richard Trophy (najlepší strelec): Alexander Ovečkin (Washington) - 53 gólov
William M. Jennings Trophy (brankári chytajúci v tíme s najnižším počtom inkasovaných gólov): Corey Crawford (Chicago), Carey Price (Montreal)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok