Rómovia protestovali proti policajnému zásahu aj zlým životným podmienkam

TASR
11.4.2015 21:24

František Tanko zo Strany rómskej únie uviedol, že Rómovia by nemali robiť podradné práce za 66 eur. Už čoskoro chcú organizovať aj ďalšie protesty.

Rómovia protestovali proti policajnému zásahu aj zlým životným podmienkam
TASR

Do ulíc ich vyhnal najmä zásah vo Vrbnici

Nesúhlas s policajným zásahom v obci Vrbnica a zlé životné podmienky vyhnali Rómov do ulíc Rimavskej Soboty. Na proteste sa zúčastnilo približne dvesto ľudí, priebeh bol pokojný. Akciu zorganizovala Strana rómskej únie na Slovensku priamo na miestnom rómskom sídlisku Dúžavská cesta, kde žije približne 1200 obyvateľov.

„Je to protestná akcia na podporu Rómov z obce Vrbnica, kde boli 2. apríla brutálne zbití nevinní ľudia. Absolútne nesúhlasím s tým, aby boli Rómovia bezdôvodne mlátení ako žito,“ uviedol predseda strany František Tanko.

Zlé podmienky Rómov

Ďalej spomenul, zhromaždením chceli poukázať aj na zlé životné podmienky Rómov, ktorí často nemajú dostatok prostriedkov na živobytie. „Rómovia by nemali robiť podradné práce za 66 eur na mesiac. Chceme pracovať, ale za 360 eur a v tom je už veľký rozdiel,“ podotkol.

Tanko podľa vlastného vyjadrenia nie je spokojný ani s prerozdeľovaním financií z eurofondov. „Európska únia posiela obrovské množstvo peňazí na Rómov. Tento rok na nich Slovensko dostalo 380 miliónov eur, ale ľudia, ktorí tu na sídlisku majú problém prežiť zo dňa na deň, z toho nemajú nič,“ zdôraznil predseda.

Plánujú ďalšie protesty

Na akcii sa prítomným prihovoril aj starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár. „Robme všetko preto, aby sa už nezopakovalo to, čo sa udialo vo Vrbnici. Keby ste videli tých ľudí, ako vyzerali, tak by ste plakali,“ povedal. Ako dodal, mnohí policajti svoju prácu nevykonávajú tak, aby by mali a Rómov odmieta aj časť majority.

Strana rómskej únie podľa slov jej predsedu plánuje aj ďalšie protesty, ktoré chcú postupne zorganizovať v Medzilaborciach, Humennom, Spišskej Novej Vsi, Krompachoch a Žiline. „Tieto protesty budú smerované aj k nečinnosti súčasnej vlády, neriešeniu vysokej nezamestnanosti obyvateľov Slovenska, segregácii rómskych občanov a rozkrádaniu eurofondov,“ načrtol Tanko.

Priamo v Rimavskej Sobote by chceli v najbližšom čase zorganizovať pochod za odstránenie biedy, diskriminácie a nezamestnanosti. Smerovať by mal z Dúžavskej cesty na Hlavné námestie pred radnicu, kde chcú usporiadať zhromaždenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok