Pápež František na súkromnej audiencii prijal arcibiskupa Bezáka

TA3 SITA TASR
10.4.2015 16:09

Hlava katolíckej cirkvi prijala v piatok na súkromnej audiencii odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, informoval Vatican Insider. Obľúbeného cirkevného hodnostára v roku 2012 odvolali, čo vyvolalo búrku protestov.

Tému rozhovoru nezverejnili

Portál však nezverejnil, čo bolo témou rozhovoru. Vo štvrtok o Bezákovi s pápežom hovoril aj slovenský prezident Andrej Kiska. Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy pápež Benedikt XVI. v júli 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie.

V decembri Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. V tamojšom kláštore redemptoristov začal život rehoľníka. Bezákovi sa už raz podarilo stretnúť s novým pápežom Františkom. Bezák však nedostal u pápeža osobnú audienciu, o ktorú žiadal. S pápežom sa stretol ako jeden z približne tridsiatich biskupov minulý rok v lete. Počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list, ale na jeho situácii sa však nič nezmenilo.

Slovenskí biskupi sa "tešia"

Konferencia biskupov Slovenska sa teší, že Svätý Otec prijal arcibiskupa Bezáka. "Všetky rozhodnutia a kroky nášho Svätého Otca si vážime a plne ich rešpektujeme,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara.

Katolícky aktivista František Mikloško, ktorý prvý pred troma rokmi povedal, že sa pripravuje Bezákovo odvolanie, uviedol, že prijatie Bezáka u pápeža je niečo, po čom všetci veľmi túžili. „Túžili sme, aby pápež sa s Bezákom porozprával, pretože okolnosti odvolania sú stále nejasné. Je to obrovský posun, že sa prelomili múry a Bezák mohol povedať svoj názor,“ povedal Mikloško.

Mikloško je presvedčený, že pápež chce riešiť prípad arcibiskupa Bezáka, ale čo to znamená riešiť, by si nedovolil povedať. „Môže to byť pozícia v zahraničí, na nejakej vatikánskej kongregácii. Nevidím reálne miesto v slovenskej diecéze. Ale samotný Bezák, keby sa vrátil medzi slovenských biskupov, by bol iný ako predtým. Aj biskupi by boli iní. Všetci prešli vnútorným vývojom. Každý by k tomu pristúpil s pokorou a nie ako víťaz,“ vyhlásil Mikloško.

Podľa analytika ide o prelom

"Stretnutie s pápežom Františkom možno označiť za najväčší prelom v jeho prípade, bez ohľadu na to, ako dlho trvalo a o čom sa rozprávali," uviedol Gazda. Uviedol, že ide o najvyššiu formu prijatia, ktorá sa môže dostať cirkevnému alebo štátnemu predstaviteľovi.

Ako upozornil, naďalej platí, že Bezák zostáva emeritným trnavským arcibiskupom. "Vatikán komunikoval len, že sa s pápežom stretli. Nie to, že by bol Bezák poverený nejakým novým úradom alebo nejakou novou funkciou," vysvetlil. To, či sa kauza posunie ďalej, Gazda nevedel povedať, keďže nie sú známe detaily stretnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok