Pri letisku v Donecku sa opäť strieľalo

TASR
10.4.2015 09:55

Vedenie mesta Doneck na východe Ukrajiny informovalo o nočných bojoch v oblasti letiska. Nad ránom sa situácia v meste upokojila.

Pri letisku v Donecku sa opäť strieľalo
SITA/AP

Obete nehlásia

Vládne jednotky z tankov ostreľovali pozície jednotiek Doneckej ľudovej republiky dislokované v blízkosti letiska, v oblasti obce Spartak, vysvetlilo „ministertsvo obrany“. Útok viedli z okolia mesta Avdijivka, ktoré je pod ich kontrolou. Vo vyhlásení doneckej radnice sa uvádza, že nedošlo k obetiam na životoch, raneným či materiálnym škodám.

Obe strany konfliktu sa opäť navzájom obvinili z používania ťažkých zbraní s kalibrom 122 mm, ktoré mali byť v súlade s mierovou dohodou z Minska stiahnuté z demarkačnej čiary a sústredené na stanovištiach podliehajúcich kontrolám, napr. pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Separatisti údajne použili ťažkú techniku

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk informoval, že ukrajinské vládne jednotky odrazili útoky nepriateľských síl v blízkosti obcí Širokyne a Krymske. Išlo o prestrelky vojakov pechoty.

Na margo situácie v Avdijivke uviedol, že z tankov tam na pozície vládnych síl zaútočili proruskí separatisti. Za posledných 24 hodín Tymčuk zaregistroval celkovo viac ako 20 prípadov, keď proruskí separatisti ostreľovali pozície vládnych síl, pričom použili aj ťažkú bojovú techniku, čo je v rozpore s podpísanou mierovou zmluvou.

Podľa Tymčuka druhá strana konfliktu výrazne aktivizovala svoju rozviedku - bezpilotné lietadlá zaznamenali nad prístavom Mariupoľ, ako aj v oblasti Lysyčanska a Šasťa. Okrem toho Tymčuk uviedol, že naďalej zaznamenáva prísun zásob streliva a pohonných hmôt z Ruska, odkiaľ opäť prichádzajú ruskí vojaci vydávajúci sa za miestnych.

V minulosti bolo donecké letisko dejiskom tvrdých bojov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok