Košice vyhrali piaty zápas, sú blízko k obhajobe titulu

SITA
9.4.2015 22:07

K majstrovskému titulu majú bližšie hokejisti Košíc. Úradujúci šampióni Slovenska zvíťazili v piatom finálovom súboji Slovnaft play-off Tipsport extraligy nad hráčmi Banskej Bystrice 3:2 a ujali sa vedenia v sérii 3:2.

Košice vyhrali piaty zápas, sú blízko k obhajobe titulu
SITA/Tibor Zmak

Nervózna Bystrica

Košičania začali od podlahy a v úvodných desiatich minútach Bystričanov nepustili do ničoho nebezpečného vo svojom obrannom pásme. V 13. min paradoxne mohol otvoriť skóre hosťujúci kapitán Hudec, ale Hylák bol pri jeho pokuse pozorný.

Pravidlo nedáš-dostaneš sa potvrdilo vzápätí, keď z protiútoku Cebák našiel krížom cez šírku útočného pásma Bartánusa a ten si blafákom vychutnal Košarišťana - 1:0. V 17. min mohol Bicek zvýšiť na 2:0, Košarišťan vyrazil puk betónom.

Úvod druhej tretiny patril hosťom. Prienik Patricka Whita v 25. min sa skončil faulom a strelou z otočky do konštrukcie domácej bránky. Následná presilovka Banskej Bystrice vyzerala nádejne, ale z veľkého tlaku sa vyrovnávajúci gól nezrodil. Nastávajúce minúty boli viac o nervozite ako o pohľadnom hokeji.

Tesné víťazstvo

Začiatok tretej tretiny vyšiel Košičanom. Lapšanský zužitkoval prihrávku Hrnku na zvýšenie náskoku domácich na 2:0. Útočník Košíc, ktorý dlho gólovo mlčal, sa aktuálne strelecky presadil v treťom zápase v sérii. Hosťom zo stredného Slovenska trvalo necelé tri minúty, kým sa dostali na dostrel.

Na 1:2 znížil center štvrtého útoku Zigo, ktorý bol navyše faulovaný Kutálkom do tváre. Z následnej presilovej hry hostia nevyrovnali, hoci Surový mal k tomu pred Hylákom blízko. Potom prišla presilovka Košíc a gól na 3:1. Bartánus bekhendom takmer naslepo našiel Biceka a ten nedal Košarišťanovi šancu. Hostia sa nevzdávali.

V posledných troch minútach riadneho hracieho času Bystričania rozpútali pred bránkou domácich hokejové peklo. Najprv Kafka znížil po odrazenom puku z veľkého uhla na 2:3. Následne ten istý hráč nepremenil trestné strieľanie a potom ešte v šanci neuspel Surový. Košičania napokon tesné víťazstvo ubránili.

Hokej - Slovnaft play-off Tipsport extraligy - finále - piaty zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):

HC Košice - HC '05 Banská Bystrica 3:2 (1:0, 0:0, 2:2) - stav série: 3:2
Góly: 13. M. Bartánus (Cebák), 42. Lapšanský (Hrnka, I. Rachůnek), 52. Bicek (M. Bartánus, Cebák) - 45. Zigo (Lamper, Matoušek), 58. Kafka (Čížek, M. Rosandič) 
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Baluška, J. Konc - Kacej, Šefčík, 8347 divákov (vypredané) 
Zostavy:
Košice: Hylák - Štrbák, A. Jánošík, Šeda, Philipp, Macejko, Cebák, Drgoň - Jenčík, P. Bartoš, Spilar - M. Bartánus, Suja, Bicek - Hrnka, I. Rachůnek, Lapšanský - Sojčík, Matúš Chovan, Kutálek - Hinďoš 
Banská Bystrica: Košarišťan - Čížek, M. Rosandič, Gründling, Guimond, Kousalík, Biro, Jaborník - P. White, Handzuš, M. Hudec - T. Surový, Kytnár, Kudrna - Kafka, Heizer, Handlovský - Lamper, Zigo, Matoušek - Kadura 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok