Hrnčiar o verdikte súdu: Martinu hrozí nesloboda a strata suverenity

TASR
10.4.2015 12:35

Mestu Martin hrozí najväčšia katastrofa v modernej histórii. Takto vníma situáciu radnica potom, ako prehrala trinásť rokov trvajúci súdny proces. Cyperskej schránkovej spoločnosti musí zaplatiť vyše osem miliónov eur, čo je tretina sumy z ročného rozpočtu mesta. Radnica preto požiadala o pomoc predsedu vlády Roberta Fica.

Najväčšie ohrozenie v modernej histórii

Rozhodnutie súdu v prospech cyperskej schránky považuje Hrnčiar za škandalózne. Ako uviedol na mimoriadnej tlačovej konferencii, je "najväčším ohrozením mesta Martin v jeho modernej histórii." 

„Po škandalóznom rozsudku, ktorý je v rozpore s elementárnymi zásadami spravodlivosti, je ohrozený základný chod mesta. Budem však bojovať ďalej, aby sa takmer 60.000 obyvateľov nestalo obeťou podozrivých justičných, politických, mafiánskych a korupčných praktík,“
povedal primátor.

Zdôraznil, že mesto je pripravené hľadať všetky možnosti na zvrátenie rozsudku a bude preferovať riešenia, ktoré nezaťažia bežný život obyvateľov. „Požiadal som listom predsedu vlády Roberta Fica, aby urýchlene konal v mene takmer 60.000 obyvateľov mesta Martin. Títo ľudia dnes potrebujú pomoc od štátu, ktorého súdny systém v celej kauze preukázateľne zlyhal,“ uviedol.

Výmysel špekulantov

Hrnčiar doplnil, že kauza sa začala za bývalého primátora Stanislava Bernáta. „Sporná a nikdy nepreukázaná pohľadávka, ktorú si dnes voči mestu uplatňuje cyperská schránka, je len výmyslom špekulantov. Je mi veľmi ľúto, že justičný systém Slovenskej republiky dal týmto špekulantom zelenú na úkor obyvateľov mesta Martin,“ dodal.

V pätnásť rokov starom spore o spornú pohľadávku súdy podľa Kalmanovej už štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. „Šesť dní pred vypršaním ročnej lehoty od posledného rozhodnutia Najvyššieho súdu však vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý podal mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd, v ktorom požiadal o zrušenie rozsudku,“ uviedla hovorkyňa mesta Martin.

Pozrite si celú tlačovú besedu primátora Andreja Hrnčiara

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok