Eurokomisár Šefčovič: Údajný kompromis pri eurovale bude pre ostatných ťažko prijateľný

TASR, TA3
30.9.2011 13:17

"Predpokladám, že nebude ani záujem o ňom rokovať," povedal slovenský eurokomisár Marioš Šefčovič po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Také riešenie hlasovania o eurovale, pri ktorom by Slovensko súhlasilo so zmenami v tomto mechanizme, ale nezúčastnilo by sa zvyšovania záruk v ňom, bude pre ostatných partnerov v eurozóne veľmi ťažko prijateľné. Myslí si to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. "Predpokladám, že nebude ani záujem o ňom rokovať," povedal po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Zároveň to však označil za hypotetickú otázku, pretože komisia ešte oficiálne žiadny takýto návrh zo Slovenska nedostala. V prípade, že by sa však SR o takýto postup pokúsila, by ekonomické aj právne stanovisko bolo podľa neho úplne jasné, keďže aktuálna ratifikácia sa týka toho dokumentu, ktorý bol už dohodnutý na celoeurópskej úrovni.

"V prípade, že by sme hľadali nejaké oddelenie schvaľovania eurovalu od navýšenia finančných záruk, nie sme schopní preukázať našim partnerom v EÚ, že sme uskutočnili všetky vnútroštátne úkony na to, aby táto ratifikácia bola považovaná za platnú a konečnú. Vlastne by ratifikácia nenastala," upozornil Šefčovič.

Podobný názor má aj prezident Gašparovič, podľa ktorého má Slovensko hlasovať o eurovale v jeho súčasnom znení. "Dohodli sa na tom lídri jednotlivých štátov a aby sme my začali hľadať ešte iné podmienky, na základe ktorých dáme alebo nedáme súhlas, to je cesta, ktorá Slovensko absolútne spochybní. Nie je to dobré," zdôraznil.

O kompromisnom návrhu, ktorý ponúkla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) koaličnej strane SaS, ktorá odmieta podporiť zmeny v eurovale, sa hovorí od stredy (28.9.). Oficiálne ho ani jedna zo strán zatiaľ komentovať nechcela. Mal by však údajne spĺňať dve podmienky - neblokovať ostatných členov eurozóny pri uskutočnení zmien v eurovale a zároveň zabezpečiť, aby Slovensko na to nedalo ani cent.

"SaS sa nikdy rokovaniam nebránila a veríme, že nájdeme také riešenie, ktoré bude akceptovateľné nielen pre Európu, ale aj pre Slovensko," reagoval pre TASR predseda SaS Richard Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok