Putovná výstava Leonardo da Vinci - geniálny vynálezca zavíta do Košíc

TASR
15.1.2012 10:33

Vedenie Slovenského technického múzea v Košiciach (STM) očakáva, že najväčším lákadlom tohtoročnej sezóny bude putovná výstava z Florencie pod názvom "Leonardo da Vinci – geniálny vynálezca".

Putovná výstava Leonardo da Vinci - geniálny vynálezca zavíta do Košíc
SITA

Námestník generálneho riaditeľ STM Ján Melich pre uviedol, že v priestoroch múzea výstavu otvoria 12. apríla. Pred šiestimi rokmi si podobnú výstavu v Bratislave prezrelo vyše 150.000 návštevníkov. V Košiciach tento rok očakávajú minimálne 50.000 fanúšikov vedy, techniky a vynálezov z celého Slovenska.

Desiatky modelov, replík strojov a kópie náčrtov či technickej dokumentácie zaplnia priestory múzea na pol roka. Rozdelené budú do sekcií, ktoré budú charakterizovať štyri prírodné živly - zem, oheň, vodu a vzduch.
"Veríme, že Leonardo da Vinci priláka najmä školopovinné deti, študentov, ako aj celé rodiny, pretože táto výnimočná výstava, okrem toho, že je interaktívna, bude obohatená o zaujímavú súťaž a samozrejme rôzne sprievodné podujatia," povedal Melich.

Okrem spomínanej výstavy STM v tomto roku pripravuje aj niekoľko ďalších podujatí. Hneď vo februári to bude výstava "Kuriozity – Hľadaj – Hádaj – Vyhraj", ktorá bude spojená s vedomostnou súťažou. V marci sa návštevníci múzea prostredníctvom umelecko-reportážnych fotografií Jaroslava Šefčíka prenesú do prostredia exotickej Indonézie.

V máji múzeum čaká tradičná Košická noc múzeí, kedy múzeá a galérie opäť spoja svoje sily a pripravia atraktívny program. Návštevníkom múzeum ponúkne Trh tradičných remesiel a predstavia sa členovia Klubu vojenskej histórie, či herci z Bábkového divadla Babadlo z Prešova.

V septembri plánuje STM spolu s partnermi zorganizovať tradičné domovské podujatie - 10. ročník medzinárodného workshopu umeleckých prác s kovom a výstavu prác dizajnérov "Metal inspiration".
Na november STM pripravuje v spolupráci s Ústavom pamäti národa výstavu s názvom "Prísne tajné".
"Pripomenieme si dejiny totalitnej Štátnej bezpečnosti (ŠTB), ktorá tragickým spôsobom zasiahla do životov tisícov ľudí. Súčasťou výstavy budú dobové inštruktážne filmy pre príslušníkov ŠTB, ktoré poskytujú pohľad do zákulisia organizácie a autentické zábery z akcií útvarov sledovania," priblížil námestník generálneho riaditeľa múzea.

Okrem toho v novembri otvoria výstavu Majstri ducha, ktorá priblíži dielo osobností vedy a techniky na Slovensku. Záver roka bude patriť ľudovej umeleckej tvorbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok