Američanka zabila syna soľou, aby mohla o ňom písať v blogu

TASR
8.4.2015 22:48

Američanka Lasey Spearsová, ktorá zabila svoho syna soľou, dostala 20 rokov.

Američanka zabila syna soľou, aby mohla o ňom písať v blogu
SITA/AP

Tajná choroba

Dvadsaťsedemročná Američanka Lasey Spearsová, ktorú tešila pozornosť na sociálnych sieťach, písala na svojom blogu o tajomnej chorobe svojho päťročného syna, ktorého v skutočnosti zabila predávkovaním soľou. Súd vo White Plains neďaleko New Yorku ju poslal na 20 rokov do väzenia.

Táto matka rozprávala o chorobách svojho syna na blogu nazvanom Garnettova cesta. Obžaloba pre ňu požadovala maximum - 25 rokov väzenia.


Sudca Robert Neary z westchesterského okresného súdu vo Valhalle žene povedal, že nedostala maximálny trest, pretože jej súd prejavil súcit, ktorý ona neprejavila svojmu synovi. Porota ju uznala vinnou zo zabitia jej syna Garnetta v roku 2014 v nemocnici vo Westchesteri.

Túžila po pozornosti

Podľa obžaloby bol Garnett normálne, zdravé dieťa, ktorého jeho matka "vykresľovala ako choré dieťa pre vlastnú bizarnú potrebu pozornosti. A napokon použila výživovú sondu ako zbraň, aby ho zabila," keď do nej dala smrtiacu dávku soli. Pritom o ňom celý čas, aj počas jeho pobytu v nemocnici, písala na blogu a zavesovala tam jeho fotografie.

Obhajoba žiadala najnižšiu možnú hranicu trestu - 15 rokov - a hneď po vynesení rozsudku avizovala odvolanie. Spearsová je podľa nej nevinná, chlapcovu smrť zavinila nedbanlivosť nemocnice.

Žena bola duševne chorá

Žena, ktorá žije v Chestnut Ridge, 51 kilometrov od mesta New York, odmietla možnosť posledného slova pred vynesením rozsudku. Sudca o nej povedal, že je duševne chorá, trpí Münchhausenovým syndrómom v zastúpení.

Ten možno vysvetliť ako predstieranie zdravotných problémov u osoby, ktorá je v závislom postavení voči osobe, ktorá sa o ňu stará. V prípade matky a dieťaťa možno syndróm chápať ako jeden zo spôsobov týrania dieťaťa nepotrebnými a často bolestivými lekárskymi vyšetreniami.

"Váš trestný čin je nepochopiteľný pre svoju krutosť. Ako sa môže matka správať tak bezohľadne, neľudsky k svojmu dieťaťu?" povedal sudca.

Zahynul pri autonehode

Spearsová vyšetrovateľom povedala, že jej syn, ktorého otec zahynul pri autonehode, trpel celým radom zdravotných problémov - od Crohnovej choroby cez celiakiu až po ušné abnormality, vyplynulo zo súdnych zápisov.

Dieťa hospitalizovali so žalúdočno-črevnými problémami, ktoré si podľa obžaloby jeho matka vymyslela. Žena sa predtým s chlapcom viackrát presťahovala, do štátu New York prišli z Floridy a predtým bývali v Alabame.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok