Haag potvrdil generálovi Tolimorovi doživotie za genocídu

TA3 TASR
8.4.2015 12:56

Medzinárodný trestný tribunál v Haagu vynesol rozsudok nad Zdravkom Tolimirom. Bývalý zástupca veliteľa bosniansko-srbskej armády, je obvinený z vojnových zločinov.

Dostal doživotie

Trest doživotného väzenia za genocidu potvrdil Mezinárodní trestný tribunál pre bývalé Juhosláviu v Haagu niekdajšiemu bosnianskosrbskému generálovi Zdravkovi Tolimirovi. Tomu obžaloba kládla za vinu okrem iného aj podiel na vraždách v Srebrenici.

Potvrdil sa tak rozsudok z decembra 2012. Sudcovia však zbavili Tolimira zodpovednosti napríklad za násilný presun miestnych moslimov z ich bezpečného útočiska, čo podľa nich nesúvisí s genocídou. Podiel na vražedných zverstvách v Srebrenici podľa súdu ale aj tak stačí na najvyšší trest.

Svoju vinu nepriznal

Šesťdesiatšesťročný Tolimir, ktorý bol zadržaný v máji 2007 a svoju vinu nepriznal, je označovaný za "pravú ruku" hlavného strojcu vyvraždenia 8000 moslimských mužov a chlapcov vo východobosnianskej moslimskej enkláve Srebrenica v júli 1995, bývalého vrchného veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča.


Srebrenický masaker je považovaný za najhoršie vyvražďovanie, akého bola Európa svedkom po druhej svetovej vojne. Mladič a bývalý politický vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič sú súdení zo zodpovednosti za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu spáchané za bosnianskej vojny (1992-1995), počas ktorej zahynulo na 100 000 ľudí. Sú obvinení aj zo zodpovednosti za masaker v Srebrenici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok