Prezidentskú kandidatúru oznámil druhý republikán, senátor Rand Paul

TASR
7.4.2015 17:14

Vplyvný americký senátor Rand Paul oficiálne oznámil, že sa mieni uchádzať o republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby v roku 2016.

Návrat k princípom slobody

Tento 52-ročný lekár a člen amerického Senátu za štát Kentucky sa dlhodobo spomínal ako možný uchádzač o prezidentskú nomináciu republikánov pre voľby v roku 2016. Až dnes však oznámil, že skutočne mieni kandidovať. "Kandidujem za prezidenta, aby som vrátil našu krajinu k princípom slobody a limitovanej vlády," uviedol Rand Paul na svojej internetovej stránke.

Vyhlásenie zverejnil len niekoľko hodín pred zhromaždením vo svojom domovskom štáte Kentucky, kde by mal oficiálne odštartovať kampaň.

Favorit hnutia Tea Party

Rand Paul je favoritom konzervatívneho hnutia Tea Party a často sa dostáva do sporov s vedúcimi predstaviteľmi vlastnej Republikánskej strany.

O prezidentskú nomináciu sa opakovane neúspešne uchádzal už jeho otec Ron Paul. Senátor Rand Paul je v poradí druhým republikánom, ktorý oznámil svoju kandidatúru.

O hlavu štátu zabojuje aj Cruz

Prvým je texaský senátor Ted Cruz, ale v rámci Republikánskej strany by sa postupne mohli objaviť až dve desiatky potenciálnych uchádzačov.

Všeobecne sa očakáva, že čoskoro oznámia svoju kandidatúru bývalí guvernéri Floridy, respektíve Wisconsinu, Jeb Bush a Scott Walker.

Zložitý proces primárok, z ktorých napokon vzíde republikánsky kandidát, sa začne v januári budúceho roku. Samotné prezidentské voľby sa uskutočnia 8. novembra 2016. Predpokladá sa, že víťazný republikánsky kandidát v nich bude čeliť Hillary Clintonovej ako nominantke demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok