Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara

TASR
6.4.2015 10:20

Afganský Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara, aby si pripomenul 19. výročie jeho pôsobenia na čele tohto militantného islamistického hnutia.

Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara
Twitter

Objasňuje fakty zo života vodcu Talibanu

Približne 5000-slovná biografia Muhammada Umara bola zverejnená na hlavnej internetovej stránke Talibanu. Kniha objasňuje fakty zo života v ústraní žijúceho zakladateľa a duchovného vodcu Talibanu, o ktorého osobe je známe len relatívne malé množstvo informácií.

Pozorovatelia doteraz neboli schopní spoľahlivo overiť mnohé základné fakty z Umarovho života, napríklad údaje týkajúce sa jeho narodenia a rodinného zázemia.

Vedie jednoduchý život

Podľa zverejneného životopisu sa mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoafganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal pod dojmom invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.

Biografia sa nezmieňuje o tom, kde sa Umar v súčasnosti nachádza. Píše sa v nej len to, že vedie jednoduchý život, nevlastní dom ani bankový účet v zahraničí a pozorne sleduje každodenné dianie v Afganistane a vo svete.

Na jeho hlavu je vypísaná odmena

Spojené štáty vypísali za dolapenie mullu, ktorý sa od americkej invázie do Afganistanu z roku 2001 ukrýva na neznámom mieste, odmenu vo výške 10 miliónov amerických dolárov. Podľa niektorých analytikov zrejme operuje niekde v afgansko-pakistanskom pohraničí.

Podľa BBC nie je jasné, prečo bol životopis mullu Umara vydaný práve na neokrúhle 19. výročie jeho pôsobenia na čele Talibanu. Niektorí znalci sa domnievajú, že môže ísť o pokus čeliť rastúcemu vplyvu konkurenčného militantného hnutia Islamský štát na území Afganistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok