Americký veľvyslanec má dvere na Hrad zatvorené, vyhlásil Zeman

ČTK TA3
5.4.2015 19:21

Americký veľvyslanec Andrew Schapiro má dvere na Hrad zatvorené, povedal prezident Miloš Zeman pre server Parlamentní listy. Schapiro nedávno kritizoval Zemana pre jeho chystanú májovú cestu do Moskvy na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny.

Diplomatická roztržka

Veľvyslanectvo USA v Prahe vyhlásilo, že zatiaľ nebude záležitosť komentovať. "Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánov svojich zahraničných ciest žiadným veľvyslancom," povedal Zeman.

"Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené," dodal.

Konflikt komentovali viacerí politici

"No, to bude pán veľvyslanec veľmi ľutovať," okomentoval stručne Zemanov postoj bývalý minister zahraničia Karel Schwarzenberg, predseda zahraničného výboru Snemovne a opozičnej strany TOP 09.

"Rozhodnutie pána prezidenta prerušiť komunikáciu s veľvyslancom USA pokladám za neadekvátne,"napísal na svojomm twitterovom účte predseda Sněmovny Jan Hamáček.

Schapiro koncom marca v relácii Českej televízie Události, komentáře upozornil, že Zeman by mohol byť v Moskve jediným vedúcim predstaviteľom štátu Európskej únie, čo označil za "chúlostivé". Súčasne ale podotkol, že nie je jeho úlohou hovoriť českému prezidentovi, čo má alebo nemá robiť.

Schapiro trvá na svojom vyhlásení

Americký veľvyslanec Andrew Schapiro v reakcii na pobúrenie českého prezidenta Miloša Zemana uviedol, že trvá na svojom vyjadrení o Zemanovej účasti na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Informoval o tom server Novinky.cz. "Je mi ľúto, že prezidenta Zemana sa moje vyjadrenie dotklo. Očakával by som, že ako niekto, kto tvrdí, že si váži priamočiare jednanie, prezident ocení moju úprimnosť,"

Americký diplomat vo svojom komentári upozornil na to, Zeman bude jediným štátnikom z Európskej únie, ktorý sa zúčastní na oslavách. Česká hlava štátu následne v rozhovore pre Parlamentní listy uviedla, že Schapiro má dvere na Pražský hrad zatvorené.
"Cením si dobré pracovné vzťahy s kýmkoľvek a chcem, aby vedel, že moje dvere preňho zostanú otvorené. A českému národu by som rád odkázal, že vláda USA aj Američania si vážia naše partnerské a spojenecké vzťahy viac než inokedy," dodal americký veľvyslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok