Dohoda s vládou vstupuje do platnosti, šiiti opúšťajú Tikrít

TASR
4.4.2015 19:21

Šiitske polovojenské oddiely začali na základe dohody s irackou vládou opúšťať mesto Tikrít. Miestni obyvatelia sa ponosovali na rabovanie šiitskych bojovníkov, ktorí po boku vládnych síl pomohli predtým oslobodiť sunnitské mesto od militantov Islamského štátu.

Dohoda s vládou vstupuje do platnosti, šiiti opúšťajú Tikrít
SITA

Odchádzajú do okolia

"Polovojenské oddiely začali opúšťať mesto, odchádzajú do jeho okolia," uviedol predseda rady provincie Saláh ad-Dín, ktorej je Tikrít metropolou. "Rabovanie a ničenie majetku obyvateľov sa skončilo a situácia sa zlepšuje," dodal.

Rozhodnutie, že šiitske polovojenské oddiely opustia sunnitské mesto Tikrít, padlo po stretnutí irackého premiéra, šiitu Hajdara Abádího, s predstaviteľmi provincie Saláh ad-Dín.

Oslobodenie otvára cestu do Mósulu

Po mesiac trvajúcej ofenzíve sa Tikrít dostal v stredu 1. apríla do rúk vládnych síl, ktorých operáciu podporilo minulý týždeň vzdušnými útokmi aj letectvo Spojených štátov. Časť vojakov osloboditeľských jednotiek-príslušníkov šiitských polovojenských oddielov sa však začala mstiť časti miestnych obyvateľov, ktorých podozrievali zo sympatizovania s islamistami.

Oslobodenie provincie Saláh ad-Dín, vrátane jej hlavného mesta Tikrít, vydláždi cestu k bitke o Mósul, ktorý je od vlaňajšieho júna jednou z hlavných bášt džihádistov z Islamského štátu. Tí vyhlásili v niekoľkých častiach Iraku a Sýrie moslimský kalifát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok