Srbský vrtuľník mal zachrániť novorodenca, údajne opitá posádka havarovala

ČTK
4.4.2015 16:24

K tragickej havárii vrtuľníka srbskej armády pred tromi týždňami v Belehrade, pri ktorej zahynulo sedem ľudí, prispeli síce aj zlé poveternostné podmienky, ale zavinila ju hlavne posádka, ktorej následne v krvi zistili alkohol. Belehradské médiá sa odvolávajú na výsledky vyšetrovania.

Srbský vrtuľník mal zachrániť novorodenca, údajne opitá posádka havarovala
SITA

Armádna helikoptéra Mi-17 prepravovala 13. marca do hlavného mesta z juhu Srbska chorého novorodenca, ktorému hrozila smrť. Stroj sa ale zrútil v hustej hmle neďaleko belehradského letiska a v jeho troskách zahynula štvorčlenná posádka, dvaja zdravotníci a zachraňovaný chlapec.

Hlavná vyšetrovacia komisia podľa televízie B92 teraz dospela k záveru, že nešťastie má dve príčiny – ľudský faktor a mnoho chýb, ku ktorým došlo pri príprave, organizácii a riadení letu. Záverečná správa označuje za hlavný problém správanie sa posádky, ktorá stroj počas pristávania nepilotovala spôsobom zodpovedajúcim zložitým meteorologickým podmienkam.

Komisia uviedla, že posádka utrpela priestorovú dezorientáciu v dôsledku "únavy, veľkého nervového vypätia a zníženia pozornosti". K tomu podľa komisie prispela aj prítomnosť alkoholu v krvi. Média, ktoré citujú komisiu aj vyšetrovacie správy, neuvádzajú zistený obsah alkoholu v krvi ani mieru prípadnej podnapitosti letcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok