Tymošenková navrhuje zlikvidovať Naftogaz, označila ho za centrum korupcie

TASR
4.4.2015 11:59

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková sa vyslovila za likvidáciu štátnej spoločnosti Naftogaz, ktorú označila za "nezmyselnú konštrukciu" a "centrum korupcie".

Tymošenková navrhuje zlikvidovať Naftogaz, označila ho za centrum korupcie
SITA

Naftohaz je liahňou pre korupciu

Šéfka frakcie strany Vlasť sa v rozhovore pre televízny kanál 112 vyjadrila, že na Ukrajine existujú len dve reálne plynárenské spoločnosti - akciová spoločnosť Ukrhazvydobuvanňa, ktorá plyn ťaží, a Ukrtranshaz, ktorá sa stará o jeho transport.

Spoločnosť Naftogaz je podľa nej len nadstavbou, ktorá je určená na to, aby sústreďovala všetky peniaze a bola liahňou pre "megakorupciu". Preto musí byť zlikvidovaná, zdôraznila Tymošenková.

Okrem toho sa vyslovila za vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá by preskúmala oprávnenosť zvýšenia cien plynu pre ukrajinské obyvateľstvo. Súčasne vyjadrila pripravenosť takúto komisiu viesť.

Tymošenková v minulosti viedla plynárenskú korporáciu

Tymošenková zastávala funkciu predsedníčky vlády od februára do septembra roku 2005 a od decembra 2007 do marca 2010. Istý čas bola na prvom mieste rebríčka najbohatších podnikateľov Ukrajiny. V rokoch 1995-97 Tymošenková viedla korporáciu Jednotné energetické systémy Ukrajiny, ktorá bola najväčším importérom zemného plynu z Ruska a zo strednej Ázie.

V októbri 2011 Tymošenkovú ukrajinský súd odsúdil na sedem rokov väzenia za prekročenie právomocí, ktorého sa dopustila v januári 2009 pri podpisovaní kontraktov medzi ukrajinským Naftogazom a ruským Gazpromom. Na slobodu sa dostala vo februári 2014 na základe rozhodnutia ukrajinského parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok