Na Bielu sobotu katolíci spomínajú na mŕtveho Krista

TA3 TASR
4.4.2015 07:58

Po včerajšom Veľkom piatku, ktorý sa niesol v znamení kríža, prichádza dnešná sobota, v katolíckej tradícii nazývaná Biela alebo Veľká. Veriaci prichádzajú do chrámov, aby sa v tichu modlili pri takzvanom Božom hrobe.

Večer bude Veľkonočná vigília

Na Bielu sobotu večer po zotmení sa v rímskokatolíckych kostoloch slávi Veľkonočná vigília (bdenie). Cirkev v noci pred Veľkonočnou nedeľou bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Večernú vigíliu slávi cirkev už ako radostnú slávnosť vzkriesenia.

V gréckokatolíckej cirkvi sa dnes na Veľkú sobotu ráno slúži v chrámoch Jeruzalemská nadhrobná utiereň a podvečer vigílna Svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou. Pri tejto liturgii sa udeľujú iniciačné sviatosti katechumenom - krst, birmovanie, sväté prijímanie.

V evanjelických kostoloch sa na Bielu sobotu väčšinou nekonajú služby Božie. Pre veriacich je to deň hrobového odpočinku Ježiša a prípravný deň na slávenie zmŕtvychvstania Pána Ježiša Krista na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok. Rovnako je to aj v Reformovanej kresťanskej cirkvi. Veriaci pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, oslávia Veľkonočnú nedeľu o týždeň neskôr 12. apríla 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok