Iracký Tikrít vypaľujú šiitské polovojenské milície

TASR
3.4.2015 22:24

Iracké mesto Tikrít rabujú a vypaľujú šiitské polovojenské oddiely, ktoré sa po boku irackých vládnych síl podieľali na jeho oslobodzovaní od extrémistickej organizácie Islamský štát.

Iracký Tikrít vypaľujú šiitské polovojenské milície
SITA/AP

Podpálili stovky domov

Ahmad al-Krajm, predseda rady provincie Saláh ad-Dín, ktorej je Tikrít metropolou uviedol, že šiitskí bojovníci za posledné dva dni podpálili stovky domov. "Domy a obchody vypálili, keď z nich všetko ukradli," spresnil. "Naše mesto bolo podpálené pred našimi očami. Nie sme schopní kontrolovať to," uviedol Krajm, ktorý pre chaos v Tikríte narýchlo odcestoval z Bagdadu.

Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval tamojšie bezpečnostné zložky, aby zadržali všetkých, ktorí v Tikríte porušujú zákon, a chránili majetok a zariadenia v provincii Saláh ad-Dín. Abádí pripomenul, že je nutné presadiť v provincii vládu zákona, vrátiť ju k životu a umožniť návrat rodín do Tikrítu, hlavného mesta provincie, ktorá padla do rúk islamistov vlani v júni.

Pomsta za údajne sympatizovanie s islamistami

Po mesiac trvajúcej ofenzíve sa Tikrít dostal 1. apríla do rúk vládnych síl, ktorých operáciu podporilo minulý týždeň vzdušnými útokmi aj letectvo Spojených štátov. Časť vojakov osloboditeľských jednotiek, príslušníkov šiitských polovojenských oddielov sa však začala mstiť časti miestnych obyvateľov, ktorých podozrievali zo sympatizovania s islamistami.

Oslobodenie provincie Saláh ad-Dín, vrátane jej hlavného mesta Tikrít, vydláždi cestu k bitke o Mósul, ktorý je od vlaňajšieho júna jednou z hlavných bášt džihádistov. Tí vyhlásili v niekoľkých častiach Iraku a Sýrie moslimský kalifát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok