Kamenné more chcú lepšie sprístupniť návštevníkom

TASR
3.4.2015 16:30

Pri vstupe do obce Malá Lehota v okrese Žarnovica sa mnohí návštevníci pristavia pri jedinečnom prírodnom úkaze - andezitovom kamennom mori. Miestna samospráva v súčasnosti vyvíja rokovania so Štátnou ochranou prírody so sídlom v Banskej Štiavnici, pretože by chcela tento útvar prinavrátiť do pôvodného stavu.

Kamenné more chcú lepšie sprístupniť návštevníkom
SITA/Dušan Hein

"V najbližšom čase by sme mali mať rokovanie, na ktorom im predstavím svoj projekt a oni sa k tomu vyjadria," vysvetlil starosta Dušan Pacalaj. Kamenné more je v súčasnosti zarastené, rastú tam náletové dreviny, od ktorých je potrebné ho očistiť. "V 70. rokoch minulého storočia doň zasahovala ľudská ruka," konštatoval Pacalaj.

Aj keď podľa jeho slov nie je možné tento útvar prinavrátiť do pôvodného stavu v pravom slova zmysle, chce, aby bolo more prístupnejšie pre ľudí. Nad skalami by preto chcel vybudovať nadúrovňové chodníky, aby nemuseli chodiť priamo po kameňoch. "Tie chodníky by boli asi vo výške 120 až 150 centimetrov nad skalami a boli by tam aj nejaké dve - tri lavičky, na ktoré by si mohli návštevníci sadnúť. Aj v súčasnosti sa nám tam totiž chodia ľudia fotiť," vysvetlil.

Kamenné andezitové more je jedinečný geologicko-geomorfologický útvar so značne komplikovanou geologickou stavbou. Ako obec uvádza na svojej internetovej stránke, táto prírodná pamiatka vznikla rozpadom lávového prúdu na mieste bez podstatnejšieho prispenia gravitácie. Dnešná chránená plocha je časťou väčšieho celku, ktorý sa z väčšej miery použil ako stavebný materiál v miestnej zástavbe. Lávový prúd sa totiž charakteristicky stĺpovito rozpadal s typickým päť až šesťuholníkovým prierezom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok