Čislák nevie posúdiť pozadie spoločnosti Falck

TASR
1.4.2015 16:36

Pre ministra zdravotníctva Viliama Čisláka je v prípade spoločnosti Falck dôležité, ako poskytuje zdravotnú starostlivosť, jej pozadie posúdiť nevie. Podiel v spoločnosti totiž vlastní rovnaká novozélandská schránková firma ako Váhostav.

Čislák nevie posúdiť pozadie spoločnosti Falck
TASR

Minister: Zaujíma ma kvalita starostlivosti

"Ja som minister zdravotníctva, pre mňa je dôležité, že spoločnosť poskytuje prednemocničnú starostlivosť a nemám zatiaľ vedomosť o tom, že by tú zdravotnú starostlivosť poskytla zle. Toto je pre mňa dôležité," uviedol Čislák. Podľa jeho slov o spoločnosti vie, že bola úspešná vo výberových konaniach na licencie. "Pre mňa je dôležité, že spoločnosť Falck funguje v 40 krajinách ako renomovaná spoločnosť," dodal.

Opoziční poslanci z Nova, OĽaNO a SaS v utorok 31. marca informovali, že polovicu záchrannej spoločnosti Falck na Slovensku vlastní schránková firma z Nového Zélandu.

Jej správcom a administrátorom je podľa nich Geoffrey Peter Cone, teda rovnaká osoba, aká spravuje štyri novozélandské schránkové firmy v pozadí Váhostavu-SK. Spoločnosť má na Slovensku v súčasnosti viac než 100 záchranných staníc.

Nova: Identita akcionára sa odhalila

Podpredseda hnutia Nova Marcel Klimek upozornil, že Falck Slovakia do roku 2009 stopercentne vlastnil dánsky Falck. V čase tendra na nové licencie v rokoch 2009 až 2010 však Dáni zriadili ďalšiu slovenskú materskú spoločnosť Falck Emergency, ktorej predali polovicu podielu z Falck Slovakia.

"Identita akcionára novej polovičnej matky sa odhalila na valnom zhromaždení. Bola ním Carterton Springs Healthcare Limited. Túto spoločnosť založil Geoffrey Peter Cone," vysvetlil v utorok Klimek.

Falcku sa darí

Podľa opozície sa Falcku po pridelení nových licencií mimoriadne darilo. Zvýšil sa počet jej záchranných bodov najskôr zo 74 na 90 a počas druhej vlády Roberta Fica až na vyše 100. Toto podľa nich spôsobilo aj nárast čistého zisku z 2,5 milióna eur v roku 2013 na 4,2 milióna eur v roku 2014.

Klimek na margo ďalšieho prepojenia poukázal na to, že Falck Emergency zastupuje advokátska kancelária Futej & Partners. V sídle tejto kancelárie sa konalo aj mimoriadne valné zhromaždenie Falck Emergency, na ktorom bola do orgánov spoločnosti nominovaná advokátka z tejto kancelárie Radoslava Geržová. 

"JUDr. Futej o sebe prehlasuje, že je vlastníkom polovičného podielu v zdravotnej poisťovni Dôvera prostredníctvom spoločnosti Prefto, pričom médiá opakovane spájajú tento podiel s Jurajom Širokým," podotkol Klimek s tým, že Geržová pôsobila aj vo firme Medical Group sídliacej v budove Širokého spoločností vedľa bratislavského zimného štadióna.

Slová opozície odmietla skupina Falck na Slovensku komentovať. "Odmietame zaťahovanie do predvolebnej kampane," uviedla v stanovisku hovorkyňa spoločnosti Alena Lacyková-Krčová. Zdôraznila, že Falck je nadnárodná spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1906, momentálne je najväčšou spoločnosťou na svete, pôsobí v 45 krajinách a zamestnáva viac ako 30.000 ľudí. "Všade tam, kde pôsobíme, vystupujeme zásadne apoliticky a nie sme súčasťou politických šarvátok," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok